Jakub Konečný
4. listopadu 2016 • 09:42

Sparta si mezinárodní rozměr upevňuje. Plzeň jej naopak postupně ztrácí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Program základních skupin Evropské ligy je ze dvou třetin kompletní a postupová matematika jasná. Zatímco Sparta je postupu do jarních vyřazovacích bojů už hodně blízko, k jistotě jí stačí bod, šance Viktorie Plzeň se posouvají spíš do oblasti teorie. Český mistr musí zvítězit na půdě silného AS Řím – a ani to mu nemusí stačit.



Vlastně se tak opakuje to, co jsme zažili už loni. Také tenkrát Sparta šla ze základní skupiny Evropské ligy dál, kdežto Plzeň měla na jaře od mezinárodní konfrontace už pokoj. Jde jen o potvrzení dlouhodobého trendu ve vývoji dvou nejlepších tuzemských klubů.

Asi nejlépe jej vystihuje číslo 13. Právě tolikrát v řadě už totiž Viktoria na evropské scéně nezvítězila, což zní až neuvěřitelně. Několikrát jí výhra protekla doslova mezi prsty, včera v Bukurešti Západočechy o tři body připravil i nepřesný izraelský sudí, který Astře Giurgiu uznal neregulérní gól a zřejmě odpustil penaltu.

Trenér Plzně Roman Pivarník při zápase s rumunskou Astrou v Bukurešti
Trenér Plzně Roman Pivarník při zápase s rumunskou Astrou v Bukurešti

Nicméně nevyhrát třináctkrát za sebou, to už není náhoda, ale jev, který ukazuje na to, že vývoj plzeňského týmu se zastavil. Na domácí scéně ještě rutina stačí, ale v Evropě to je málo, což je mimochodem charakteristika, která dlouho platila pro Spartu.

Letenský klub sice opakovaně selhává v pokusech o návrat do Ligy mistrů, nicméně opravné pokusy v podobě Evropské ligy zvládá skvěle. Jen pro ilustraci – během jalové plzeňské série Sparta nasbírala ve druhé evropské soutěži hned deset výher. Na mezinárodní zápasy se dokáže dokonale připravit – takticky, mentálně i herně, zvlášť doma z ní vyzařuje velká síla.

To se o Plzni říct nedá.

Dočkal a Kadlec se vyjadřují ke změnám kvalifikace do Ligy mistrů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud