Jakub Konečný
29. srpna 2017 • 21:33

Srdcař Vácha musel uhnout cizincům, kteří do jeho bot zatím nedorostli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Staré musí uvolnit místo novému, to je normální koloběh života. Ve Spartě to nyní poznal Lukáš Vácha, kterého zčistajasna odepsal Andrea Stramaccioni. Italský kouč chce celkem logicky dávat na místě defenzivního záložníka přednost Riu Mavubovi a Georgesi Mandjeckovi, které si na Letnou přivedl. Dvě nákladné posily však budou mít co dělat, aby Váchův odkaz aspoň vyrovnaly.



Jeden ze služebně nejstarších sparťanů, lídr týmu i tvář klubových kampaní. Žádný z těchto prestižních statusů nebyl Lukášovi Váchovi nic platný, na Letné mu bez milosti ukázali dveře.

Jak záložník pro deník Sport přiznal, je to šok – už jen proto, že se po zranění vrátil v sobotu v Brně rovnou do základní sestavy. Po dlouhé pauze samozřejmě nezazářil, to se čekalo. Stejně jako kritika, která se na jeho hlavu snesla. Vácha byl odjakživa snadný terč, protože veřejnost dráždí. Vybočuje svými názory, oblečením či účesy, a tak se jeho chyba pokaždé rozebírala víc než u konformnějších jedinců.

Zklamaný Vácha po prohře s Brnem: Nechci mluvit o krizi
Video se připravuje ...

Jedno mu však nemohou upřít ani kritici, kteří na něm jinak nenechají nit suchou. Vácha vždy odevzdal na hřišti všechno, oddanost klubovým barvám pro něj nebyla jen prázdné slovo, ale životní styl. Byť to někdy s nasazením přehnal a pykal za to prostřednictvím žlutých či červených karet, hrál stále na plný plyn. Všude a za všech okolností. Označení srdcař bylo v jeho případě zkrátka na místě.

Právě takové typy potřebuje Sparta v situaci, do které se vlastní vinou momentálně dostala, ze všeho nejvíc. A přitom se nezdá, že by jich měla nadbytek.

Konkrétně Vácha musel udělat místo Riu Mavubovi a Georgesi Mandjeckovi, dvěma z jedenácti cizinců, kteří do Sparty v létě přišli. O motivaci, oddanosti a odpovědnosti vůči týmu některých z nich přitom panují oprávněné pochyby.

Tal Ben Chaim, nejdražší fotbalista v historii české ligy, hraje jen dopředu a dává ostentativně najevo, že vracet se je pod jeho úroveň. Mavuba přišel s nadváhou, Mandjeck taky zatím nepůsobí zrovna dojmem, že by se chtěl přetrhnout. A u Marka Janka to došlo tak daleko, že Sparta usilovně hledá způsob, jak se pohodlného Rakušana zbavit – necelé tři měsíce poté, co ho s velkou pompou podepsala.

Byť byl Lukáš Vácha během svého pětiletého sparťanského angažmá u mnoha neúspěchů, nikdo už mu neodpáře významný podíl na veleúspěšné sezoně 2013/14, v níž Sparta získala suverénním způsobem treble.

Mandjeck a spol. budou muset hodně přidat, aby se Váchovi aspoň vyrovnali.

Vácha o Stramaccionim: Zakládá si na kondici a herní vyzrálosti
Video se připravuje ...

Zleva Lukáš Vácha ze Sparty a Jakub Přichystal z Brna
Zleva Lukáš Vácha ze Sparty a Jakub Přichystal z Brna

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud