Jakub Konečný
15. listopadu 2017 • 14:50

Božského Gigiho není třeba litovat. Titul mistra světa už přece má

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten obrázek nechal jen málokterého fanouška chladným. Pohled na Gianluigiho Buffona, jak stěží zadržuje slzy zklamání po krachu v baráži o účast na mistrovství světa, zasáhl i mnoho jeho kolegů, kteří na sociálních sítích vyjádřili podporu legendárnímu italskému gólmanovi i lítost nad tím, že příští rok bude v Rusku chybět. Pro turnaj jako takový je to samozřejmě škoda, ale ani hořký konec Buffonovy reprezentační kariéry nemůže zakrýt, že i tak byla prostě skvělá.



S troškou černého humoru se navíc dá dodat, že si Gianluigi Buffon a spol. aspoň ušetřili velkou ostudu, kterou poslední dvě účasti squadry azzurry na světovém šampionátu dopadly. Pokaždé z toho totiž byl nedůstojný konec už v základní skupině – v Brazílii 2014 za Kostarikou (!) a Uruguayí, o čtyři roky dřív v Jihoafrické republice za Paraguayí, Slovenskem a dokonce i Novým Zélandem.

Tak darebně tehdy Italové nezvládli roli obhájce titulu…

A tím se dostáváme k jinému podobně dojemnému snímku, který oběhl svět v roce 2006. Je na něm opět Buffon, jenže tentokrát jako vítěz, který utěšuje smutného Pavla Nedvěda, svého spoluhráče z Juventusu, po prohře Česka s Itálií (0:2), po níž se svěřenci Karla Brücknera vydali na cestu domů. Nic jim nebylo platné, že jako semifinalisté EURO 2004 byli považováni za černého koně turnaje, Nedvěd musel spolknout hořké zklamání.

Italové naopak vyrazili na jízdu do berlínského finále, kde na penalty skolili Francii a stali se počtvrté v historii světovými šampiony. Samozřejmě s velkým přispěním svého brankáře.

Buffona tedy není třeba litovat, světový fotbal zná mezi TOP hvězdami mnohem větší smolaře, namátkou třeba Michaela Ballacka.

Ten na rozdíl od italské legendy doma zlatou medaili z mistrovství světa nemá.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud