Jakub Konečný
6. února 2018 • 05:00

Co je malé, to je hezké. Trenér Stramaccioni si chce podmanit ligu zálohou velikosti S

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyplývá to ze zatím posledního přípravného zápasu proti čínskému celku Hebei i z vyjádření trenéra Andrey Stramaccioniho – Sparta vstoupí do jarní sezony se zálohou ve složení Rio Mavuba, Guélor Kanga, Nicolae Stanciu. Co mají všichni tři společného? Jsou to cizinci, silní na míči – a ani jeden z nich zrovna nevyrostl.



Rio Mavuba – 171 centimetrů. Nicolae Stanciu – 170 centimetrů. Guélor Kanga – 167 centimetrů. „A to ještě nevím, jestli Rio mluví o své výšce pravdu,“ říká s úsměvem trenér Andrea Stramaccioni, který tuší, že bude s triem subtilních polařů čelit velké výzvě.

„Tato filozofie je možná nová pro Českou republiku, kde je ve fotbale velmi důležitá atletická stránka, ale v Evropě má hodně týmu tři čtyři pět hráčů kolem 170 centimetrů,“ reaguje nicméně rodák z Říma. A věří, že díky Kangovi a Stanciuovi bude jeho tým v každém zápase udávat tempo hry a suverénně vládnout.

Stramaccioni přitom dobře ví, že jen dva cizinci za 122 milionů korun sami o sobě obraz Sparty nemění, k tomu budou potřebovat pomoc i zbylých devíti spoluhráčů. A taky odvahu – jejich i celého realizačního týmu – protože pokud má Sparta dominovat, musí nyní i pod tlakem důsledně stavět každý svůj útok konstruktivní rozehrávkou už od brankáře. Byť to bude smrdět průšvihem a není vyloučeno, že to sem tam gólem ve vlastní brance skutečně skončí.

Jiná cesta však není. Pokud by pátý tým HET ligy chtěl zůstat u nakopávaných míčů, měl si místo dvou vytříbených techniků přivést do zálohy raději nějaké dřevorubce. Ti se na sbírání odražených balonů hodí lépe.

Druhým úskalím zvolené typologie tří polařů je pak bránění standardních situací, při něm Kanga, Stanciu a ani Mavuba moc platní nebudou, a Sparta by tak mohla být v tomto směru ještě zranitelnější než na podzim. Recept je nicméně jednoduchý, stačí tuhle výhodu soupeři příliš neposkytovat. Což by se ostatně mělo dařit, pokud bude mít Sparta skutečně plánovanou převahu v držení míče.

Co z toho všeho krátce před startem jarní sezony vyplývá? Je jasné, že revoluce na Letné nekončí, naopak vstupuje do své další fáze. Zřejmě té rozhodující, která definitivně rozhodne o míře úspěšnosti celého bombastického projektu.

První volba pro Stramaccioniho v obraně? Hovorka a Štetina. Skvěle se doplňují, říká trenér
Video se připravuje ...

Šural: Posily? Jsou výborní fotbalisté, zvednou nás o level výš
Video se připravuje ...

Malí záložníci? V soubojích hendikep, budeme chtít dominovat fotbalově, tvrdí Stramaccioni
Video se připravuje ...

Guélor Kanga a Rio Mavuba na tréninku v Marbelle
Guélor Kanga a Rio Mavuba na tréninku v Marbelle

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud