Jakub Konečný
6. prosince 2018 • 11:55

Tuzemské nákupy Plzně? Mistr bere hráče s kazem, vědomě a rád

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde proti proudu. Zatímco Slavia a především Sparta považují tuzemský trh vesměs za přebraný a pomalu nehodný jejich jména a ambic, Viktoria se na cizí zahrádky nedívá. Posily sklízí téměř výlučně ve FORTUNA:LIZE – té české i slovenské. Je evidentní, že z počínání pražských „S“ si (někdy odstrašující) příklad mistr brát nehodlá. 



„Plzeň rozhodně není nejbohatší klub. Ale právě ze slabší stránky děláme tu silnou, protože si chceme sportem vydělat. Jde o velmi silný motivační prvek, který nám v Plzni funguje už devátým rokem,“ prohlásil v pondělí spokojeně majitel klubu Tomáš Paclík.

Viktoria na rozdíl od dvou hlavních konkurentů v boji o titul nemá takřka bezedný rozpočet na transfery, každou korunu naopak dvakrát obrátí. Proto se chová oportunisticky, a jakmile se objeví výhodná příležitost na trhu, jde tvrdě po ní. Viz tři zimní first-minute posily Joel Kayamba, Erik Pačinda i Jean-David Beauguel, které si zajistila s několikaměsíčním předstihem.

Klasické odstupné přitom Viktoria zaplatila pouze za Kayambu, konkrétně 15 milionů korun. O moc víc ostatně za hráče dávat nechce, její neoficiální limit se pohybuje někde kolem 25 milionů. Pačinda a Beauguel přicházejí jako volní hráči, takže místo Dunajské Stredy a Zlína se Plzeň musí vyrovnat s agenty dotyčných hráčů.

Aby bylo jasno – ani tato strategie není zárukou úspěchu. Naopak skrývá také velké množství rizik, která nákupy v „partiovém“ zboží obnášejí. Stačí jít pěkně jméno po jménu.

Šestadvacetiletý Kayamba sice působí v Česku už od roku 2013, nicméně na elitní úroveň se musel prokousat přes Hlinsko, juniorky Příbrami a Hradce Králové a druholigové Pardubice, odkud ho loni v létě vytáhla Opava. První ligu tedy hraje teprve šest měsíců a nasbíral v ní zatím pouze titěrných dvanáct startů. Příchod do týmu účastníka Ligy mistrů, který bude na jaře s největší pravděpodobností hrát Evropskou ligu, tak pro něj může být příliš velký skok.

O tři roky starší Pačinda, který nastoupil třikrát za slovenskou reprezentaci a Evropskou ligu si zahrál aspoň v předkolech, má zase jiný problém – s disciplínou. V Dunajské Stredě byl kvůli svému chování suspendován a špatně se stačil uvést už i v Plzni, když se nechal za urážku rozhodčího vyloučit v juniorské lize. Jeho ostrý start do nového angažmá se tak opozdí nejméně o tři ligové zápasy, na které dostal stopku.

Šestadvacetiletý Beauguel je tuzemskou nejvyšší soutěží dokonale prověřen a na jeho přístup jdou ze Zlína jen samé pozitivní reference, nicméně i v jeho případě najdeme jedno velké ALE. A to je náchylnost francouzského útočníka ke zraněním, kvůli kterým vynechal valnou část ve čtyřech (!) z šesti sezon v barvách Dukly, respektive Fastavu. Jak vidno, obhájce titulu rozšiřuje svůj kádr hráči s kazem. Vědomě a rád, zkrátka doufá, že se jejich slabá stránka v červenomodrém dresu neprojeví. Nebo jen minimálně. Teprve čas ukáže, zda jde o správnou a dlouhodobě udržitelnou strategii.

SESTŘIH: Plzeň - Olomouc 2:0. Mistr konečně vyhrál, má pohodlné tři body
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud