Jakub Konečný
25. ledna 2019 • 13:58

To byl céres! Vaněček ve Skotsku poznal, co je skutečně profesionální fotbal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pracujeme pod enormním tlakem a svému řemeslu podřizujeme vše, obvykle vyplývá z rozhovorů s českými fotbalisty, když působí ve FORTUNA:LIZE. Ti šťastnější, kteří se posunou do fotbalově vyspělých zemí, pak většinou poznají, že mluvili tak trochu z cesty. Jako poslední prohlédl David Vaněček, jehož středeční ligová premiéra v barvách Heart of Midlothian dopadla naprostým fiaskem.



Třicet čtyři minut, víc ani ťuk. Ve středečním duelu proti Dundee (1:2) nevydržel David Vaněček na hřišti ani do konce prvního poločasu. Doběla vytočený kouč Craig Levein se s ním nepáral a sáhl ke kroku, který znamená pro střídaného hráče obrovskou potupu.

„Jsem trochu rozčilený, že se nedostal do lepší pohody. Vypadalo to, jako by nebyl na hřišti. Nehrál dobře,“ vyplísnil pak Levein českého legionáře veřejně (Celý článek čtěte ZDE >>>). A varovně dodal: „Bude muset ještě hodně pracovat, aby se dostal do správné fyzické kondice, kterou požadujeme.“

To je první bod, u kterého se můžeme zastavit. Vaněček podepsal přestup do Hearts už v létě s půlročním předstihem, dobře tedy věděl, co ho čeká. Ve Skotsku stejně jako v Anglii se na zimní přestávku nehraje, ligové i pohárové soutěže jedou nonstop, na nějaké dotrénování není čas ani prostor.

Jak na to Vaněček zareagoval? Najmul si po konci podzimní sezony kondičního trenéra, aby ho na novou náročnou výzvu pokud možno co nejlépe připravil? Kdepak. Vyrazil s teplickými spoluhráči Alexem Králem a Patrikem Žitným na dvoutýdenní dovolenou do Thajska.

Jasně, po dlouhé sezoně, během níž se činil, v lize se trefil sedmkrát, měl teoreticky na odpočinek nárok. Ale pak bylo naivní se domnívat, že přijde po měsíční pauze do fyzicky extrémně náročné skotské ligy, a bude okamžitě jejím požadavkům schopen čelit. To je prostě utopie.

Vaněček měl ke všemu i svým způsobem smůlu, že jeho ligový debut vyšel na středeční vložené kolo, které tím pádem v ostrovních médiích dostalo víc prostoru než obvykle. Stanice Sky Sports například okamžitě udělala sestřih jeho nepovedeného výkonu, v němž nabídla laciné ztráty míče, pokus o filmování i zbytečnou žlutou kartu. A to vše opentlila ještě Leveinovým příkrým komentářem.

Takhle totiž vypadá skutečný mediální tlak v praxi. A ani s ním se Vaněček ani náznakem dosud nesetkal. V Teplicích je například pravidlem, že už čtyři (!) dny před zápasem mají hráči od novinářů klid a neposkytují žádné rozhovory. Logicky se tím pádem o nich ani příliš nepíše, vegetují si v klidu a teploučku.

I v tomto ohledu tedy sedmadvacetiletý útočník momentálně připomíná křehkou rostlinu, kterou z vyhřátého skleníku vysadili rovnou na mráz.

Welcome to professional football, David.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud