Jan Denemark
8. prosince 2021 • 11:39

Hertlův odchod ze San Jose? Opratě drží česká hvězda. Klíčem je vyčkat

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA DENEMARKA | Zahrál si ve finále Stanley Cupu, pak ještě jednou semifinále. Z osmi ročníků, které má v NHL za sebou, se do play off podíval hned pětkrát. Ne, na slabé vytížení v klíčové fázi sezony si Tomáš Hertl stěžovat nemůže, nicméně klub, který ho do NHL uvedl, se s nejvyššími pozicemi v posledních letech loučí.



San Jose opustila silná generace okolo Joea Pavelskiho, Joea Thorntona nebo Patricka Marleaua, což ve spojení s podivnými tahy vedení (megalomanský podpis Erika Karlssona či angažmá brankáře Martina Jonese) zapříčinilo slabší kádr. A tudíž slabší výsledky.

Českému útočníkovi po sezoně končí smlouva. Je mu 28 let, přichází do hokejově nejproduktivnějšího věku, navíc už prokázal, že se dokáže dostat přes 70 bodů na sezonu. Ví, o čem zámořská soutěž je, navíc se osvědčil v utkáních, kdy jde absolutně o všechno. Málokterý klub by po něm nesáhl, kdyby měl tu možnost. A to by za normálních okolností paradoxně mohlo Hertlovi uškodit. O schopného centra by se zajímaly celky ze všech pater soutěže, nejen ty na úplné špičce.

Přitom, hlavním cílem odchovance Slavie by rozhodně měla být touha posunout se do organizace, která v dohledné době Stanley Cup může získat. Naštěstí má Hertl s vedením dohodu o takzvaném no-trade listu. V jeho případě jde o tři jím vybrané týmy, do kterých by byl vyměněn, pokud by nabídka přišla a nikdo by se ho neptal. S výměnou jinam by musel souhlasit. Může si tedy vybírat, což je v současné chvíli to úplně nejdůležitější.

Hertl? Přijde výměna. A Kaneovy skandály dosáhly vrcholu!
Video se připravuje ...

Upřímně, posunout se z celku na ústupu do party, která se souží už několik ročníků v nejspodnějších patrech tabulky, to by nedávalo žádný smysl. Hertl je navíc centr, což je nejvíce ceněný post. A také adekvátně zaplacený. Ano, největší prostor pod platovým stropem mají celky v úplné přestavbě, ale o to právě jde. Vyčkat a najít zaměstnavatele, jenž propojí dvě složky. Ambice a peníze.

Týmů, které v současné chvíli do této kolonky zapadají, je hned několik. Calgary, Minnesota nebo New York Rangers by rozhodně takového hráče v kabině uvítaly. Kdo ví, třeba právě případný zisk Hertla na konci března doplní současnou skládačku některého týmu k dokonalosti. Nebylo by to nic nového. Ani z českého pohledu. Není to tak dávno, co příchod Michala Kempného do Washingtonu v roce 2018 nakonec pomohl k oslavnému pivnímu tanci Alexandra Ovečkina s pohárem.

Jisté je, že po delší době bude uzávěrka přestupů mít ve středu dění jedno velké české jméno. Společně s budoucností superhvězd jako Patrice Bergeron, Jevgenij Malkin nebo Kris Letang se bude notně přetřásat i ta Hertlova. Na rozdíl od nich však u něj výše zmíněné okolnosti spíše hovoří pro výměnu. Pokud by nastala, je výběr nového chlebodárce nesmírně důležitý. Z hlediska zbytku kariéry, osobních i týmových ambicí, tak i z hlediska bankovního konta. A Hertl bude s vysokou pravděpodobností ten, kdo si ho sám zvolí. Tak šťastnou ruku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud