Jan Jaroch
16. května 2014 • 16:46

Důl vám nevezmou, říkal kdysi Cimrman. Co takhle klub NBA?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, důl se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít!“ Slavný dialog z cimrmanovské hry Posel z Liptákova, v němž uhlobaron nevěří na znárodnění, je v dnešních dnech, s nadsázkou řečeno, znovu aktuální.



Basketbalová NBA se totiž chystá „znárodnit“ klub Los Angeles Clippers, jehož majitel Donald Sterling poškodil ligu rasistickými výroky. Za to už si vysloužil doživotní zákaz vykonávání všech funkcí a pokutu 2,5 milionu dolarů. Nyní liga pracuje na tom, aby Sterlinga donutila po 33 letech Clippers prodat.

Může k tomu v USA, kde je osobní vlastnictví téměř posvátné, vůbec dojít? Ano, odpovídají právníci. Sportovní liga se totiž vymyká běžným pravidlům byznysu. A NBA není výjimkou. Má svoji „ústavu“, kterou podepsal jako jeden ze třiceti majitelů také Sterling. Ta dává lize široký prostor v rozhodování včetně toho, kdo vlastní tým. Mimo jiné v ní stojí, že žádný z majitelů, ať už vědomě či nikoliv, nesmí přímo poškodit asociaci a její členy tím, že se bude vyhýbat či odmítat dodržování ústavy.

Existuje mnoho důkazů, že Sterlingovy rasistické komentáře o menšinách, uškodily NBA. Basketbalisté hrozili bojkotem zápasů uprostřed play off, začali odcházet sponzoři a tak dále. Bude lehké doložit, že by Sterlingovo setrvání coby vlastníka mělo negativní vliv. Pokud komisionář NBA Adam Silver získá tři čtvrtiny hlasů od zbylých majitelů klubů, může skutečně prodat klub bez Sterlingova souhlasu.

Soudní spor by byl i v takovém případě zřejmě nevyhnutelný, právníci se však shodují, že všechny trumfy drží NBA. „Znárodnění“ nebude tak kruté, jako ho známe z tuzemska. Sterling koupil Clippers v roce 1981 za 12,5 milionu dolarů, dnes je hodnota klubu odhadována na 575 milionů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud