Jan Jaroch
29. srpna 2016 • 08:52

Zastoupí Berdycha? Plíšková a Kvitová mají před US Open správně našlápnuto

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Grandslamová sezona tenisu za dva týdny končí. Zatím v ní výrazně zabodoval jen semifinalista Wimbledonu Tomáš Berdych, jenž přidal i účast mezi osmičkou v Paříži a Melbourne, ale také nyní ulehl s vážným zánětem slepého střeva. Víc než kdy jindy je tak před US Open pozornost soustředěna na jeho krajanky, jež si i pro tento rok mohou říkat finalistky Fed Cupu, ale které toho také letos na grandslamových turnajích, tom nejspravedlivějším barometru výkonnosti, mnoho nepředvedly.



Dvě osmifinále v podání Barbory Strýcové (Australian Open) s Lucií Šafářovou (Wimbledon) jsou žalostně málo na zemi, která vládla Fed Cupu ve čtyřech z posledních pěti ročníků. Dvěma výše zmíněným slečnám lze ale málo vyčítat. Vzrůstem malá Strýcová se ve třiceti letech šroubuje k životním výsledkům, Šafářová se dokázala po dlouhé nemoci vrátit mezi špičku, byť ne tu nejužší.

Tyhle dvě tvoří páteř českého ženského tenisu spolu s Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou, hráčkami v nejlepších letech, jež mají být tahounkami. A právě od nich se čeká, že český ženský tenis nebude vidět jen na týmové úrovni. Pro tyhle dvě je US Open 2016 největší výzvou.

Tři olympijské bronzy z Ria udělaly českému tenisu fajn reklamu, ale je na mnohem víc. I proto nyní existuje důvod k optimismu. Plíšková beze zbytku využila olympijské omluvenky k vzestupu, který vzápětí vedl až k největšímu titulu kariéry v Cincinnati, kde smetla i dvojku a trojku žebříčku.

Pokud jí někdo zazlívá, že olympiádu vynechala, je vedle. Ten týden, co by se promenádovala na olympijských kurtech, neproležela na pláži. Že zvolila své osobní zájmy, je její svrchované rozhodnutí, které jí nemůže nikdo vyčítat. Nebo už se zapomnělo na její heroická fedcupová představení? Kolik lidí by se asi trápilo, kdyby se vyšťavila v Brazílii a pak nebyla schopna konkurovat na turnajích, jež jsou jejím denním chlebem a kde se tvoří její skutečná kariéra? Ostatní úspěšní olympionici slaví a mají víceméně pro letošek hotovo, tenisté ani náhodou. Plíšková učinila to, co sama cítila za správné a udělala dobře. Nyní jde do US Open jako jedena ze spolufavoritek a i tam bude reprezentovat české barvy, ač už to někomu nemusí připadat tak rajcovní jako olympiáda.

Petra Kvitová se také řídila srdcem. Olympiádu si vytkla za letošní největší cíl a bronz, ač z něj zbyla pachuť po těsném semifinále s nakonec zlatou Monicou Puigovou, je pro ni vítězstvím. Za poslední dva turnaje vyhrála osm zápasů a jen ve dvou padla, hraje dobrý tenis a znovu získává respekt soupeřek.

Je dobré vědět, že ač je Berdych upoutaný na lůžko (hodně zdraví, Tomáši), má český tenis v New Yorku mnohé co nabídnout. KP a PK jsou největšími vyslankyněmi a bylo by fajn, kdyby to již letos i na grandslamu pořádně trefily. Souběh předchozích událostí se zdá být správný, tak do toho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud