Jan Jaroch
8. října 2020 • 19:30

Mladí vpřed. Třicátnici Kvitovou pomalu opouští její aura

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest z posledních sedmi grandslamových titulů vyhrály tenistky, jimž bylo 23 let či méně. A na Roland Garros přibude další. Průměrný věk současných pařížských finalistek je dokonce pouhých 20 let, v sobotu se o pohár Suzanne Lenglenové střetnou devatenáctiletá Iga Šwiateková a jednadvacetiletá Sofia Keninová. Vlna mladých v dnešním tenise mele veteránky, mezi něž se může ve svých třiceti pomalu začít počítat i Petra Kvitová.



Česká tenistka prohrála grandslamové semifinále poprvé se soupeřkou, která se nejmenovala Maria Šarapovová či Serena Williamsová. Její přemožitelka Keninová, Američanka s ruskými kořeny, přebila ve větru všechny trumfy Kvitové. Byla podle očekávání výrazně pohyblivější, ale také dravější a odvážnější. V jednadvaceti hraje s lehkou hlavou, ví, že vše má ještě před sebou. Tak jako kdysi Kvitová, když v sezoně 2011 drtila celý svět.

Tehdy si vybudovala pověst tenistky pro velké zápasy. Když se dostane do závěrečných kol turnajů, natož pak do finále, obyčejně neprohrává, říkalo se o ní. Tahle aura ji ale postupně opouští. Stejně jako úspěchy proti nejsilnějším konkurentkám z top 10. Proti nim od října 2018 vyhrála pouze 5 z 16 utkání.

Když přišel nyní v Paříži první velký test, nesložila ho. I kvůli větru, jenž jí zle pošramotil timing při servisu a prakticky eliminoval předpokládanou velkou zbraň. PK nezklamala, předvedla solidní tenis jako v předchozích utkáních, jen s ním se ale grandslamové tituly nevyhrávají. V turnaji potřebujete předvést něco extra, hrát na hraně svých možností, abyste si zasloužili ty největší pocty. To Kvitová stejně jako loni ve finále Australian Open nedokázala.

Tehdy krach na betonu s Naomi Ósakaovou bolel mnohem víc, antukové tažení v Paříži bylo nyní spíš překvapivým bonusem. Čím víc šancí si Kvitová na třetí grandslam kariéry dá, tím pravděpodobnější je, že někde ještě zlatou ránu trefí. Zřejmé však je, že tradiční hvězdy v obležení mladých to budou mít čím dál těžší.

Petra Kvitová v semifinále nestačila na Američanku Keninovou
Petra Kvitová v semifinále nestačila na Američanku Keninovou

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud