Jan Jaroch
Premium
20. června 2021 • 11:15

Zlatá žíla českého tenisu. Další hrdinka přišla z polí, kde končí silnice

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rakušané, národ s devíti miliony obyvatel, rozumějí sjezdovému lyžování jako snad nikdo jiný. Pětimilionové Srbsko má talent pro basketbal, o čemž vypovídá trofej MVP zámořské NBA pro Nikolu Jokiče, euroligovým MVP je Vasilije Micič a nejužitečnějším hráčem EuroCupu Miloš Teodošič. Českou disciplínou zase zůstává tenis, jak znovu dokázal poslední víkend. Barbora Krejčíková během něj dopsala velkolepý příběh o tom, jak se za devět měsíců proměnila elitní deblistka v grandslamovou vítězku v singlu. A při pražské tiskové konferenci si mohly gratulovat s šestnáctiletou Lindou Noskovou, šampionkou juniorky na Roland Garros.



Tři ženské či dívčí soutěže v Paříži skončily českým triumfem. Za poslední dva roky jsme byly svědky už třetího grandslamového průlomu české tenistky, která se nejmenuje Petra Kvitová či Karolína Plíšková. Markéta Vondroušová slavila pařížské finále v roce 2019, Karolína Muchová se uvedla při premiéře na Wimbledonu 2019 čtvrtfi nále a letos v Melbourne posunula své maximum ještě o jedno kolo. Nyní zase udeřila Krejčíková.

Jak to v Česku dělají? Co jim tam dávají do vody? ptá se svět.

Tenis, byť bohužel v posledních letech pouze exkluzivně ženský, se vymyká všeobecnému marasmu tuzemského sportu. Stále přicházejí nové a nové talenty, které se prosazují v tom neskutečně konkurenčním prostředí. Ze všech koutů země. Cesta Krejčíkové začala v Ivančicích, sokolovská rodačka Vondroušová se učila tenis na vesnických kurtech v Kynšperku nad Ohří, Muchová v Olomouci. A to je připravena ještě nová generace: Nosková, Nikola Bartůňková, sestry Fruhvirtovy a další.

Žádná tenistka však nedokumentuje plodné české podhoubí tak jako Krejčíková. Vždyť celou kariéru v podstatě stála mimo systém. Nepatří do prostějovské či sparťanské stáje, neučila se tenis na štvanickém ČLTK. Byla skvělou juniorkou, která si však svůj úspěch musela vydřít sama. Se vším všudy.

A tady se ukazuje síla českého tenisu, jeho tradice, hromada šikovných a obětavých trenérů, jejichž jména jsou sice neznámá, ale odvádějí práci, za kterou by v cizině platili zlatem. „My Češi tenisu prostě rozumíme jako málokdo,“ říkává expert Sportu Jan Kukal.

Barbora Krejčíková se svými trofejemi z French Open
Barbora Krejčíková se svými trofejemi z French Open

Krejčíková tuhle sílu dokázala využít ve svůj prospěch. Došla si až domů pro trenérku Janu Novotnou a wimbledonská šampionka v ní viděla až do svých posledních dnů talent, který může zvládnout opravdu velké věci. Štafetu po Janě přebrali v Paříži Jan Kodeš a Martina Navrátilová, další české legendy, nadšení vlastenci a ochotní rádci.

„Jsou to osobnosti, které mají s grandslamy zkušenosti, oba je vyhráli. Zatímco Bára i já jsme byli absolutní nováčci a nevěděli jsme, do čeho jdeme. Jejich rady a podpora byly tak cenné, protože dodávaly nesmírný klid,“ děkoval současný kouč Krejčíkové Aleš Kartus.

Bylo krásné vidět partu českých rodáků, jak se u Seiny semkla a postrkávala krajanku k životnímu okamžiku. Jaký to kontrast s Českým tenisovým svazem a jeho prezidentem Ivem Kaderkou, který, diplomaticky řečeno, často nedokáže najít s legendami minulosti společnou řeč.

„Řada lidí odešla do ciziny, ať to byla Novotná, Mandlíková, Lendl nebo Korda. A ti co zbyli, pro český tenis nepracují, protože by pro to svaz

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud