Jan Jaroch
20. ledna 2024 • 15:35

Nosková, další tenisový klenot Made in Czech Republic. V desítce jako číslo 11?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA JAROCHA | Loni v červenci se stala Markéta Vondroušová devátou českou tenistkou, jež se prodrala do elitní desítky žebříčku WTA. V srpnu za ní přispěchala jako desátá v pořadí Karolína Muchová. Bude číslem 11 Linda Nosková?



Mnohé tomu nasvědčuje, skalp světové jedničky Igy Šwiatekové nezískáte z leknutí. Mladí hráči a hráčky se lepší velmi rychle a Noskové bylo 19 let teprve v listopadu. Chvíli ji nevidíte hrát a už registrujete velké pokroky.

Konečně si pomáhá podáním, její někdejší slabinou. Už dokáže dělat body i forhendem, což se dřív dělo spíš ojediněle. Bekhend má stále stejně jako velká většina tenistek lepší, ten po lajně je ale v jejím podání zcela výjimečný i ve světové konkurenci.

Nosková má v sobě navíc ještě něco, co nelze naučit. Vnitřní klid, povahu tichého zabijáka. V těžkých situacích se nesesype, naopak přijde s nejlepším tenisem. Svou flegmatickou náturou někdy dokáže kouče při tréninku vytáčet, pro zápasy je to však dar z nebes. Říká se o ní, že je tvrdohlavá a ráda si dělá věci po svém. Přesvědčit ji k technickým úpravám úderu je prý někdy nadlidský úkol. I tak se ukazuje, že ji elitní trenéři Tomáš Krupa s Davidem Kotyzou zvládají modelovat ve světovou hvězdu.

Když loni v Seville při finálovém turnaji BJK Cupu pomohla v prvním zápase porazit Švýcarsko bodem přes Céline Naefovou, posteskla si, že se u ní i vítězná premiéra v týmové soutěži bere jako něco samozřejmého. A přitom má za sebou teprve první plnou sezonu na WTA Tour, stále se teprve rozkoukává mezi nejlepšími. Krupa s Kotyzou jsou však ostřílení a zcestovalí praktici, s nikým se moc nemažou.

„My si uvědomujeme, jak je mladá. Ale nebudeme jí zase mazat med kolem pusy. Sama ví, že je dobrá. Nepotřebuje, aby jí každý plácal po ramenou. Je to skvělá hráčka, u které je dobré si říkat i rezervy, protože za chvíli tady můžeme mít za Maky a Kájou zase holku, která může klepat na desítku,“ prohlásil tehdy Kotyza.

V takovém prostředí a s takovými ambicemi se Nosková vyvíjí do budoucí hvězdy. Koučové si uvědomují, že zvlášť práce na pohybu bude během na dlouhou trať. I zkušený kondičák Hynek Freml, v jehož péči je, ale dělá svůj džob skvěle.

Není důvod, aby Nosková nebyla další významnou pokračovatelkou linie tuzemské tenisové školy. Spíš by bylo překvapivé, kdyby se do téhle pozice nedostala.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud