Jan Malý
23. května 2014 • 13:33

Vaňkovo turecké dobrodružství? Snad se ostatní hráči poučí

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S velkými očekáváními a smlouvou na tři a půl roku v kapse se v zimě vydával do tureckého Kayserisporu záložník Ondřej Vaněk. Už po půl roce se však vrací vyléčen z evropsko-asijského dobrodružství, byť obohacen o novou životní zkušenost a podle svých slov psychicky posílen, ale také zklamán tamějším životem a poznatkem, že peníze už pro něj nejsou všechno. Bude novou posilou Plzně.



V Jablonci ho varoval jeho zkušený spoluhráč Tomáš Čížek, informace o turecké lize a životě v zemi si mohl zjišťovat od mnoha českých fotbalistů, kteří tam působili či i teď hrají.

Ondřej Vaněk se přesto vydal do Kayserisporu a podle toho, že se po půl roce vrátí do české ligy a jak o tureckém angažmá hovoří, nebyl dostatečně informován o místě, kde měl podle smlouvy strávit více než tři roky života.

Zklamaný Ondřej Vaněk opouští hřiště po remíze Česka ve Finsku Zklamaný Ondřej Vaněk opouští hřiště po remíze Česka ve FinskuFoto Pavel Mazáč Sport

„Ale my mladí to nevidíme. To nepoznáte, dokud to sám nezažijete,“ říká nyní poučený Vaněk, který zároveň přiznává, že peníze už pro něj po této zkušenosti nejsou všechno.

Nemusí to být pravda, v dnešní době se dají informace sehnat snad o jakémkoliv místě na světě. Navíc, jak už zmíněno, Turecko si vyzkoušela řada českých fotbalistů.

Snad tedy bude Vaňkův případ pro mladíky, kterým přistane na stole lukrativní nabídka ze zahraničí, dostatečným poučením, aby se při svém rozhodování lépe rozmýšleli. Případně se poradili a dbali na to, že peníze opravdu nejsou všechno.

Vaňkovu touhu zkusit zahraniční ligu ale nelze odsuzovat, tu má snad každý ligový hráč. Na vině jsou tedy i lidé kolem něj, především agenti. Když už sám hráč neví nebo není schopen si zjistit, do jakého prostředí jde, mají to být právě jeho agenti a manažeři, kteří mu informace poskytnou.

Vaněk v Jablonci ukázal svůj potenciál, a i když může být zpochybňována jeho reprezentační nominace, fotbal hrát umí. Přejme mu tedy, aby se mu v Plzni dařilo, svůj talent dál rozvíjel a z turecké anabáze se poučil, stejně jako ti, kteří o ní budou příště přemýšlet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud