Jan Malý
4. května 2016 • 07:17

Um Atlétika není jen obrana. Finalista LM potvrzuje, že má oko na střelce

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jméno Atlétika Madrid v Evropě možná nerezonuje tak silně jako jeho španělských konkurentů Realu Madrid a Barcelony, přesto se během posledních let dokázalo dostat na jejich úroveň. Druhá účast ve finále Ligy mistrů, kterou tým pod vedením Diega Simeoneho proti Bayernu Mnichov vybojoval, to potvrzuje. Atlético se pyšní nejen výbornou defenzivou, ale také skoro až neobyčejnou schopností najít pro sebe kanonýra.



Způsob, jakým Atlético Madrid v Mnichově došlo k postupu do finále Ligy mistrů, nebyl neočekávaný – opevněná tvrz před skvěle chytajícím brankářem Janem Oblakem. Místy byla defenziva španělského celku až moc přetížená a pasivnější, ale nápor Bayernu přestála s postupovým výsledkem.

Právě propracovaná a výborně fungující defenziva momentálně Atlétiko vystihuje. Jenže to není jeho charakteristika jen v této probíhající sezoně, i když je nyní asi nejvýraznější. Nejméně inkasovaných gólů ve španělské lize měl klub, hrající tradičně v červenobílých pruhovaných dresech, i v sezonách 2012/2013 a 2013/2014.

Je to odraz práce kouče Diega Simeoneho, bouřlivého, někdy až neomaleného, ale zároveň muže, jenž dokáže své hráče nadchnout a přenést na ně svou energii. Důležitý je i výborný gólman, tím je nyní Jan Oblak, před ním hájil branku Atlétika Thibaut Courtois , jenž v klubu hostoval z Chelsea, kde pak vystrnadil z pozice jedničky Petra Čecha .

Ovšem u Atlétika je hodna obdivu i jiná věc, která tomuto klubu pomáhá už několik let. Dokáže vždy najít skvělého útočníka, střelce, a to vzdor tomu, že mu kanonýři pravidelně odcházejí. Projeďme si jeho šutéry poslední doby.

Po sezoně 2009/2010 odešel Diego Forlán do Interu Milán, a tak zbylo střílení gólů na Sergiu Agüerovi, který se s Forlánem v předešlých letech o góly dělil. Agüero následující sezonu zvládl opět dobře a přestoupil do Manchesteru City.

Další dva roky táhl madridský celek Radamel Falcao, po jeho transferu do Monaka se naplno rozzářil Diego Costa. Toho pak přetáhla Chelsea, jenže i tak si Atlético poradilo, o branky se v loňském ročníku starali Antoine Griezmann a Mario Mandžukič , který pak zamířil do Juventusu.

Griezmann je ofenzivním lídrem v této sezoně. Na Bayernu to jen podtrhl, svůj nájezd na Manuela Neuera proměnil s grácií, a zařídil tak v konečném účtování klíčovou trefu. Zároveň skvěle pracoval pro tým.

Pětadvacetiletý Francouz tak logicky přitahuje zájemce. Pokud by v létě odešel, Atlético by si s tím zřejmě poradilo. Nahrazovat své střelce, na kterých ekonomicky profituje, umí báječně. Možná ještě lépe než bránit. 

Fotbalisté Atlétika oslavují postup do finále Ligy mistrů
Fotbalisté Atlétika oslavují postup do finále Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud