Jan Malý
14. července 2017 • 08:25

Boleslavská premiéra: cenná výhra, Chramosta na křídle, výborný Matějovský

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladá Boleslav dobře ví, jak ošemetné je vstupovat do sezony hned v předkolech evropských pohárů. Ve dvou předešlých letech proti Strömsgodsetu a Škendiji Tetovo ho zle nezvládla. Nyní se však v Irsku proti tamnímu celku Shamrock Rovers ve druhém předkole Evropské ligy rázně přihlásila o postup dál. Vyhrála 3:2 a do domácí odvety má velmi nadějnou pozici. Co utkání na předměstí Dublinu ukázalo?



Někomu se to může zdát snadné. Vyřadit soupeře z irské ligy, která se nepyšní závratnou prestiží ani zájmem, by neměl být problém. Mladá Boleslav se přesvědčila, že to opravdu tak jednoduché není.

Čekal jí vůbec první soutěžní zápas v nové sezoně, proti stál Shamrock Rovers, odhodlaný soupeř, jemuž běží liga a hrál už předkolo předtím, navíc v pro něj domácím prostředí.

Jen poznámka právě k prostředí a celkově k fotbalové kultuře v Irsku. Rovers sice prohráli 2:3, ovšem všichni domácí fanoušci po konci zápasu vestoje a nadšeně a vděčně tleskali mužům v zelenobílých dresech za obětavý výkon. To bylo vskutku působivé.

Zpět k samotnému duelu. Boleslav ho celkově zvládla, i když ne bez chyb. Co potěšilo kromě samotné výhry 3:2? Že byl český zástupce slušně připraven a například výborně eliminoval hlavní přednost Rovers, tedy rychlá křídla, která, když se rozparádí, jsou téměř nepolapitelná. Středočeši si s nimi věděli rady.

Boleslav se směrem do ofenzivy představila zajímavě, uměla zdatně a svižně zakombinovat. Dobře fungovalo spojení hlavních střelců týmu, tedy Jana Chramosty , jenž nastoupil na levém kraji zálohy, a Golgola Mebrahta, který hrál klasického hroťáka.

Takové využití obou hráčů naráz může být pro Středočechy prospěšné, ostatně na Tallaght Stadium se střelecky prosadili oba. Sám Chramosta pak přiznal, že si v minulosti pod trenérem Dušanem Uhrinem mladším už tuhle křídelní pozici vyzkoušel.  

Výborný výkon pak podal kapitán a tvůrce boleslavské hry Marek Matějovský. Vymýšlel chytré přihrávky, hrál se zaujetím, fištrónem i chytrostí. Dařilo se mu. Správný lídr.

Na druhou stranu výkon Boleslavi nebyl bez chyb. Kouče Uhrina asi nejvíc vystrašila nejistota stoperů. Velitel lavičky českého týmu ihned po utkání varoval, že obrana se bude muset zlepšit.

V některých fázích zápasů pak byli Středočeši nervózní nebo méně koncentrovaní a dostávali se do nesnází. V tomto ohledu je zřejmě nejvíc mrzí inkasovaný gól na 3:2 z jejich pohledu, Rovers totiž upravovali konečný výsledek až v nastaveném čase.

Samozřejmě, šlo o první soutěžní zápas sezony, nelze dělat přehnané závěry. Ale Boleslav vykročila do sezony slušně a v odvetě by si měla postup pohlídat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud