Jan Malý
Premium
30. listopadu 2019 • 12:53

Tour de EURO 2020. Co šampionát ztratí, ale proč nikdo nebude remcat

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kulaté šedesátiny bude mít v příštím roce fotbalové mistrovství Evropy, a proto byl nadcházející finálový turnaj v předstihu rozstrkán po celém kontinentu (a vlastně až za jeho geografické hranice). Asi v dobré víře. Ovšem tím, jak se celá slavnost blíží, čím dál víc se vnucuje myšlenka, že se při jejím plánování trochu zapomnělo na její hlavní protagonisty a hosty. 



EURO 2020 bude připomínat šampionát ve stěhování národů. Jaký celkově bude, to těžko říct. Už teď je ale jiný než dřív. Tím, kolik účastníků do jednotlivých skupin naskákalo ještě před dnešním losovacím aktivem v Bukurešti.

Tím, jak se propírá složitost kvalifikačního systému přes Ligu národů. Tím, jak budou pořadatelské země v základních skupinách poměrně výrazně zvýhodněny oproti zbytku.

Připomeňme a osvětleme si postupový klíč. Nikdo neměl účast automaticky zajištěnou a z deseti kvalifikačních skupin prošly na EURO vždy první dva nejlepší celky. Země, které šampionát spolupořádají, byly automaticky dosazeny do skupiny se svým městem.

Jen Rusko a Dánsko se kvalifikovaly přímo a zároveň se ocitly ve stejné skupině, proto pouze v jejich případě rozhodoval los o tom, kde se bude jejich vzájemný souboj hrát. Vyhrála Kodaň.

Zbylých pět jistých hostitelů (Itálie, Nizozemsko, Anglie, Španělsko a Německo) se může těšit na to, že všechny tři duely v základní skupině odehraje doma, protože ostatní spolupořadatelé běžnou kvalifikací neprošli.

Ti mají zaručeno, že pokud se na mistrovství Evropy nakonec ještě proboxují, odehrají ve svém městě zbylé dva zápasy. Proč k sobě nebyly přiřazeny do jedné grupy třeba Amsterdam a Londýn nebo Bilbao a Řím?

Protože při rozdělování hrála roli kromě geografické vzdálenosti i sportovní síla reprezentací…

Teď k dodatečnému play off, z nějž v březnu vzejdou poslední čtyři účastníci kontinentálního šampionátu. V něm se vychází z výsledků v Lize národů, která proběhla loni na podzim. Účast v této baráži si primárně zajistili vítězové skupin v jednotlivých výkonnostních ligách této nové soutěže.

Pokud se ale dostali na EURO přes kvalifikaci, propadala volná místa v rámci pořadí v dané lize, výsledky kvalifikace na to neměly vliv. Proto třeba Slováci mohli vtipkovat o tom, že by měli další šanci dostat se na mistrovství Evropy, i kdyby v kvalifikaci nezískali ani bod.

V „béčku“ totiž zůstaly přesně čtyři výběry, které se normální kvalifikací neprokousaly. A když zbyl v lize A jen Island jako jediný nepostupující celek, přidaly se k němu týmy z horší výkonnostní úrovně. Ale až z „céčka“, a nemohli to být vítězové skupin. Snad jste se neztratili.

Samotný los tak ztrácí na svém půvabu. Místo aby se lidé bavili skládáním potenciálních skupin smrti a snů, což při nejasném složení čtvrtého výkonnostního koše stejně ani úplně nejde,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud