Jan Podroužek
23. října 2014 • 05:00

Má smysl myslet na československou ligu? Na Slovanu se uvidí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy ve svém životě jsem neviděl ani jedno federální derby Slovan-Sparta. Zaprvé proto, že mi byly tři roky, když se Československo rozpadlo. A zadruhé, že jsem si dodneška nebyl schopen pustit ani jeden záznam. Ve čtvrtek večer se to změní, ač už je federace dávno passé. A těším se na to z jednoho důležitého důvodu.



Tohle byla přece za dob jedné republiky přehlídka síly slovenské a české strany, ne? Dva symboly. Tradiční značky. Na Tehelné pole na tyhle zápasy přece chodilo padesát tisíc. Nároky na takové návštěvy jsme si tady všichni přestaly dávno dělat, ale něco tady v Bratislavě zase ožívá…

Jasně, Sparta si pozvala Slovan celkem nedávno na Letnou na přípravu. Dobrá propagace, ale celkem nudný zápas, hlavně bez důležitosti výsledku. Byl jsem tam, ale nepočítám to. Federální derby, to opravdové, uvidím až teď.

„Belasí“ jsou v háji, všechno se to u nich sype. A čekají, že se proti Spartě zase rozhýbou. Český mistr si užívá, že jeho hráči táhnou nejen rudou partu, ale i tu reprezentační. A stejně se tu ve vzduchu komíhá závan zvláštního utkání, které může dopadnout jakkoliv, protože je to prostě to federální derby.

A přesně kvůli takovým zápasům má smysl přemýšlet o tom, jestli jednou třeba zase nespojit českou a slovenskou ligu. Dýchnout život starému spojenectví a přivést zpátky souboje s Trnavou, Košicemi… A Slovanem.

Ale já vám stejně nevím. Asi je to všechno tím, že je to tak mimořádné. Že Spartu a Slovan svedla dohromady „nyonská losovačka“, díky které se můžou potkat ve skupině Evropské ligy. Co když se československá liga odklepne a za tři sezony bude tenhle souboj okoukaný? Neříkám, že bude, nevím.

Třeba nám čtvrteční utkání poslouží jako postrčení. Buď se do toho projektu nehnat, anebo jo. Já nehlasuju, jenom si to svoje první federální derby užiju.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud