Jan Podroužek
17. června 2017 • 22:41

Jiný přístup. Lavička nechce mluvit o Němcích, v Češích je taky síla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není nutné pořád dokola opakovat, že Němci jsou klasa. Že nad ně ve fotbale není. Že jsou nejlepší. Vždyť to každý stejně dobře ví. A dokonce i oni sami. Přístup trenéra Vítězslava Lavičky k nedělnímu soupeři je trochu jiný. Nekouká tolik na ně. Daleko víc ho zajímá, aby jeho jednadvacítka předvedla parádu. A vyfoukla fotbalovému „reichu“ všechnu slávu.



Takové totiž české ambice jsou. Možná to zní přehnaně, někomu dokonce nepatřičně, bláznivě, ale lidem, kteří se zapojili do dlouhého dvouletého cyklu u tohohle mužstva, těm to tak rozhodně nezní.

Sami dobře vědí, co si z vlastní pozice mohou dovolit. A je velmi správné, že česká jednadvacítka má velkou víru v sebe sama. Jednak z hlediska týmového složení, zadruhé proto, že za celé období se vytáhly osobnosti dneska už evropského formátu.

Hezký byl obrázek po dnešní tiskového konferenci Lavičkova výběru. Přišel za mnou polský novinář a zeptal se, jestli bych mu nepomohl s českou sestavou. Proč ne. Tak jsem vesele diktoval, jméno za jménem, a než jsem stihl říct to poslední, myslím toho, kdo bude hrát v útoku, zarazil mě, pousmál se, a sám si doplnil Patrik Schick. Pousmál se tak, jako by zalitoval, že podobného hráče Poláci nemají. A že by ho snad brali v každé jednadvacítce ze všech dvanácti, které na EURO přijely.

Když na konci soustředění při rozhovoru mluvil kouč Lavička o tom, že ještě musí s týmem stihnout jednu věc, nešlo o nějaké fotbalové cviky. Nahlas byl ochotný říct jen úplné torzo toho, co chystá.

Dneska se zhruba ví, že ve středu večer se celé mužstvo sešlo v pražských Benicích, byl den před odletem do Polska, a všichni se v jedné místnosti utvrdili v tom, že z téhle velmi těžké skupiny chtějí vyváznout živí. Že chtějí do semifinále, Němci neněmci, Italové neitalové. Mělo jít o jakousi psychickou hru, utvrzení ve vlastní síly, dodání si sebevědomí, plné uvědomění, za čím nadějný celek jde.

Proto ta trenérova slova o tom, že se mu „o soupeři příliš nechce mluvit“. Třeba se Čechům Němci v neděli večer strašně připomenou. Ale třeba ne. A Lavička a spol. dělá všechno, aby skličující strach, a třeba nepatřičný, nesvázal Schickovu partu.

Cesta může začít. Za úspěchem...

Vše o EURO U21 najdete zde >>

Trávník: Německa se nebojíme, musíme podat co nejlepší výkon
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud