Jan Podroužek
7. prosince 2017 • 15:20

Kolosy potřebují najít směr. Spartu a Slavii čeká diskuse, Plzeň umí rozvíjet hráče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Malí mají za úkol stát se středními. Střední velkými. A velcí, ti musí ustát ten tlak zespoda a uhájit svou pozici. Starý citát vystihuje, jak neustrnout. Takhle to má fungovat ve zdravém konkurenčním prostředí, které je od začátku nějak přirozeně rozkastované a zároveň do něj vstupuje základní pud zlepšovat se. Zkrátka nepřešlapovat na místě. Českou ligu před tuhle otázku postavila probíhající sezona. Stalo se totiž, že ti velcí – Sparta a Slavia – rozjeli absolutní demonstraci vlastní síly a v létě ukázali zbytku soutěže, že to oni chtějí bez servítek určovat tempo.



Splnili tedy základní zákon. Jako silní se chovali silně. Avšak následující měsíce ukázaly, že zcela nerozumně. Symbolem této sezony se stal úplně jiný druh práce. Způsob, který není až tak finančně náročný na režii, ale zato může být efektivní a výhledově prospěšnější. V českém fotbale totiž chybí celoplošná definice role klubů v evropském měřítku.

Některé ji přijaly už dávno, jiní se snaží svému osudu vzepřít. Tak jako tak zůstane Česko vývozní zemí a jejím hlavním úkolem by měla být správná a poctivá výchova vlastních hráčů, jejich pozvolné zapojování do profesionálního fotbalu a kontrolování dalšího vývoje, během něhož může fotbalista přerůst hranice a prosadit se ve vyspělejších ligách.

Toto je ustavičně popíráno ve Spartě a v létě se tomu propůjčila i Slavia. A oba kolosy narazily. Rozbily si jádro týmu, byť na Letné už předtím bylo nefunkční, jenže třeba v Edenu měli pohromadě silný mistrovský celek a vedení mu těmito kroky ubralo na souhře a tím pádem i na síle. Důsledky všichni známe. U obou.

Nejdůležitějším společným vrahem vlastních ambicí je zde zjevně chybějící sportovní směřování. Pevně určený směr.

Ten je patrný, jak už bylo stokrát napsáno, třeba ve Slovanu Liberec. Kromě toho, co před časem řekl jeho tehdejší sportovní ředitel Jan Nezmar, je podstatné si říci, proč ještě je zrovna tento klub v probíhající sezoně celkem úspěšný.

Vedle všech důvodů, jako jsou pevně určené role a úkoly každému hráči a s tím spojené tréninky a videorozbory, je nezbytné, aby se páteří a mozkem klubu ve sportovních otázkách stali lidé, kteří nejen že jsou obratní ve fotbalovém prostředí a umí se dohodnout, ale mají rozvinutý smysl pro chápání vlastností hráčů a jejich správnou diagnostiku.

Sport Magazín Plus po lize už zítra: rozhovor s Haškem i olomoucká DNA
Video se připravuje ...

Příklad: Vukadin Vukadinovič zažil zcela jistě v sezoně 2016/2017 vynikající podzim. Ovšem forma a výkonnost je velmi zavádějícím faktorem. Hlavní jsou schopnosti, až pak přichází na řadu hráčovo umění je prodat.

Pakliže si Sparta vybere na trhu Vukadinoviče za zhruba šestnáct milionů korun, musí si ale uvědomit, že jeho přínos spočíval v efektivní hře na brejky. Sparta ovšem v lize na brejky nehraje, jelikož soupeři se proti ní podvědomě soustředí na obranu a v utkáních podprahově určuje tempo dominance a historie letenské značky.

V takovém přestupu hraje roli ještě spousta proti, v příkladu výš se ale soustředíme pouze na herní zaměření, a jestli do něj hráč zapadá, nebo ne.

V případě léta nešlo pouze o tento problém – ať už u Sparty, nebo u Slavie – ale že v horizontu kratším, než je zimní pauza, se musela mužstva sjednotit před klíčovými boji v evropských předsíních. A taky nastartovat dobře domácí ligu, protože od ní se pořád celkové působení každého českého klubu zásadně odvíjí.

Slovan Liberec nemá šanci koupit hotové hráče. V prasátku nemá tolik peněz, ale taky není spádovým klubem. Slovan kupuje nedodělané hráče s předpoklady a potenciálem, které rozvíjí buď správně a pak přeprodává vylepšené zboží dál, nebo špatně a není z toho nic.

Jiné chování upřednostňuje Viktoria Plzeň. Absolutní suverén je stále živým důkazem, že lze věřit prověřeným hráčům z domácí ligy a malé části ze Slovenska a vytvořit z nich skvělé mužstvo. Občasné útrpné zkazky, že na českém trhu chybí fotbalisté pro naši špičku, jsou chybné, a dopouští se jich lidé, kteří buď nevidí v hráčích předpoklady, nebo když už ano, neumí je dobře rozvinout.

Viktoria tuhle práci umí výborně. Dostává za to darem úžasný čtrnáctibodový náskok po šestnácti kolech a mimochodem hájí svou pozici silného. Spartu a Slavii v zimě čeká zejména diskutování o vlastním směřování, přičemž klub z Vršovic už s tím zhusta začal nejen získáním Nezmara, ale i uvědoměním vyplývajícím z několika vyjádření šéfa Jaroslava Tvrdíka.

Česká liga potřebuje, aby ti velcí uměli uhájit svou pozici. Ale aby to dokázali, musí být otevření k naslouchání a pozorování a schopní směrodatně jednat.

Olomoucký útočník Tomáš Chorý v zápase se Spartou, které Sigma porazila 1:0
Olomoucký útočník Tomáš Chorý v zápase se Spartou, které Sigma porazila 1:0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud