Jan Podroužek
3. března 2019 • 20:23

Je sporné, co sporné být nemá. Video pomáhá ke spravedlnosti nešikovnou cestou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo toho, abychom šli po sobě samotných, abychom celospolečensky tlačili na svoje nitro, férovost, ukázali jsme na video. Když umenšíme aspoň tak, jak je to jen možné, svůj vliv, bude fotbal spravedlivější. Jenže, a teď řekněte, kdo to cítíte jinak, ale není to vůbec fotbalové...



Zápas Bohemians - Slavia postihla situace z jeho počátku. Místo toho, aby domácí po krásné akci vedli 1:0, Ďolíček se radoval jako pominutý, a Slavia by byla donucená vykasat se a bránícího soupeře se snažila povalit, šla do vedení ona penaltovým dárkem.

Je jisté, že sudí Pavel Královec ve spolupráci s VAR postupoval úplně správně, přesně tak, jak káže protokol. Ačkoliv sám říká: „Byl to nešťastný moment pro fotbal...“

Tenhle výrok by mohl být jedním z nejdůležitějších v celém „videosoukolí“. Člověk, který musí respektovat pravidla a vymáhat je, a v této situaci postupoval zcela v jejich duchu, si je vědom, že rozhodnutí, které udělal, zrovna dvakrát neprospělo veřejné poptávce po dramatickém utkání, po boji o vršovického krále. Sice by se k tomu vůbec nemělo přihlížet, nicméně kdo nebyl přímo v Ďolíčku, těžko tyto věty pochopí...

Bohemians - Slavia: Video v hlavní roli! Bohemians není uznán gól, Slavia kope penaltu
Video se připravuje ...

Antonín Vaníček provedl opravdu krásnou akci, šel přes jednoho protihráče po druhém, všem se vysmýkl a nacentroval Davidu Puškáčovi na gól.

Obrovský outsider šel do vedení, velkého favorita polilo horko, že po víkendu bude mít možná s Viktorií Plzeň stejně bodů. Emoce ve vyprodaném Ďolíčku byly veskrze pozitivní a každý se těšil na zápletku, jestli David ubrání před Goliášem svoje vedení.

Ze vteřiny na vteřinu ale bylo všechno úplně opačně. Bohemka si gól musela škrtnout, a Slavia se na druhé straně trefila z penalty.

Reakce ochozů? Pavel Královec byl za vraha, video za pitomost, a slávisty, ačkoliv za překotný děj nemohli, všichni k smrti nenáviděli. Už to nebylo o fotbale. Proslulý kotel za bránou vyřvával na rozhodčího, ale hnát svoje hráče za výhrou, na to už nezbyla síla.

Stejně jako hráčům samotným. „Máme v sobě pocit odevzdanosti, po tom okamžiku jsme ten zápas nevzali za správný konec. Byla to pro nás prostě velká rána, byli jsme slabí v hlavách,“ připustil Daniel Krch to, co každý stejně cítil z tribuny. Mimochodem taky obránce domácích a viník rozhodujícího penaltového faulu.

Počáteční nadšení Bohemky šlo do háje, na hřišti zůstala jenom Slavia. A pro tu při její síle nebyl žádný problém nebohého soka zadupat do země.

K tomu momentu. Daniel Krch ve změti soubojů položil na Lukáše Masopusta ruce, a záložníka hostů objal, což se dá kvalifikovat přesně tak, jak to udělal i Pavel Královec. Držení. Byl to ovšem taky zcela přehlédnutelný zákrok, jak ostatně ukázala i přímo praxe na hřišti.

„Honza Nezmar mi říkal, že takové zákroky na něj v kariéře byly za každý zápas tři čtyři, takže tohle vítá,“ tlumočil spokojenost sportovního ředitele Slavie kouč Jindřich Trpišovský, velký zastánce videa, který za největší slabinu „českého pojetí“ považuje pouze to, že video není využíváno zdaleka ve všech utkáních.

SESTŘIH: Bohemians - Slavia 0:3. Jasnou výhru hostů v derby přehlušilo kontroverzní video
Video se připravuje ...

„Taky patřím do skupiny trenérů, kteří podporují VAR, ale buď to bude plně funkční a tedy ku prospěchu, nebo jinak je lépe, aby to nebylo vůbec,“ přidal se k rétorice Jindřicha Trpišovského i jeho protějšek Martin Hašek. Jenže, a to asi každý pochopí, úplně jinak naložený. A nejen proto, že si s týmem prožil zrovna obrovské zklamání ve vršovickém derby.

„Jako na potvoru jdou rozhodnutí VAR proti nám,“ připomínal ještě například nešťastný vstup do jara na Spartě, kde Bohemka prohrála 0:1 gólem z penalty z nastavení.

„A když potřebujeme video my, když hrajeme v Liberci a v 91. minutě dáme gól z údajného ofsajdu, tak tam VAR není a my ty body, které jsme měli mít, protože to žádný ofsajd nebyl, nemáme,“ podporuje vlastně Trpišovského slova.

Kde se rozchází, to je právě pohled na vršovické derby.

„My si prožili radost, tu krásnou emoci, ale najednou jsme 0:1 prohrávali. To je strašně velká síla, pro nás hodně negativní a my si s ní nedokázali poradit. VAR do toho možná vstoupil tak, jak má, podle metodiky, ale za mě tohle byla destrukce fotbalu,“ ulevil si Martin Hašek.

Bohemians - Slavia: Hušbauer tvrdou trefou zvyšuje na 3:0! Fryšták ani nereagoval
Video se připravuje ...

Kdo v Ďolíčku byl, dost možná to cítil právě takhle.

Paradoxně ačkoliv bylo všechno od á do zet řešeno správně, podle protokolu, sám sudí Pavel Královec uzná, že šlo o rozhodnutí „nešťastné pro fotbal“ a „nepopulární“.

V tom je právě ten háček. Tak strašně jsme chtěli udělat z fotbalu tu nejspravedlivější a nejférovější věc na světě, a to i přesto, že každému muselo být hned na začátku jasné, že přirozenost téhle hry má své jasné nepřekonatelné mantinely.

Třeba takové, že zápasový děj nejde zastavit a drtivě přerazit v jakémkoliv bodě si usmyslíte, jak to lze třeba v hokeji. Fotbal daleko víc plyne, třeba pomaleji, ale je neustále „v běhu“. A když ho řídí rozhodčí, nevidí prostě vždycky všechno.

Občas se stane křivda. Náš problém ale není v tom, že děláme chyby, ty se dějí všude na světě.

Náš problém je, že vlastní odpovědnost přenášíme na stroj, říkáme o něm, že pomůže ke spravedlnosti, ale přesto necháváme prostor pochybnostem, třeba a možná zejména i činností názorově nekoherentní komise rozhodčích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud