Jan Podroužek
5. dubna 2019 • 13:45

AS Řím zažívá otřes a motá se v kotrmelcích. Doplácí na to i Schick

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle otřes zažívá AS Monaco, a zrovna tak ho zažívá i AS Řím. Dva svým významem celkem podobné kluby prošly minulé léto, a AS Řím i to předminulé, takovou kádrovou obměnou, že se neblaze podepsala na jejich výsledcích. Musela se podepsat. I tady lze hledat příčiny neuspokojivých výkonů Patrika Schicka. 



Nástup slavného sportovního ředitele Ramóna Rodrígueze Verdeja zvaného Monchi na Olympijský stadion v Římě byl hromový. Když se spočítají jen ty podstatné příchody hned na začátku jeho působení u „vlků“, tedy v létě 2017, dojdeme kromě hostování Patrika Schicka k osmi důležitým přestupům, za které AS vydalo zhruba 70 milionů eur. 

Léto 2018 bylo velmi podobné. Opět dalších osm velkých příchodů, výdaje dohromady za přibližně 90 milionů eur. 

Po první Monchiho přestupové kanonádě v sezoně 2017/2018 se AS Řím historicky vytáhl v Lize mistrů. Došel až do semifinále, vyřadil třeba Barcelonu, jenže v ligové soutěži zůstal daleko nejen za Juventusem, mistrem, ale i za druhou Neapolí, na niž ztratil čtrnáct bodů. 

Tenhle ročník je chudší jak na evropské, tak i na domácí scéně. AS už je z Ligy mistrů venku, vypadl v osmifinále s FC Porto, v Serii A je dokonce osmý a na klíčové čtvrté místo ztrácí čtyři body. Klub už taky prošel trenérskou změnou, na začátku března vystřídal Eusebia di Franceska Claudio Ranieri. 

V těchto kotrmelcích se motá i Patrik Schick, miliardová posila ze Sampdorie Janov. 

Patrik Schick se v AS Řím stále hledá
Patrik Schick se v AS Řím stále hledá

Jestliže AS Řím prohrál tři z pěti posledních ligových zápasů, těžko lze tak jednoduše říct, že Schickovi se nedaří, nebo že to je dokonce jeho vina. Mužstvo se nachází ve slabém výkonnostním období, které se zkrátka na Schickovi projevuje, stejně jako na dalších hráčích. 

Potíž českého útočníka tkví v tom, že přišel za miliardu za ohromného aplausu římské letištní haly poté, co za Sampdorii Janov dal třináct soutěžních gólů a málem ho koupil Juventus. 

Teď na chvilinku k AS Monaco. To koupilo v létě za přibližně miliardu Alexandra Golovina z CSKA Moskva a to v době, kdy klub opouštělo pět důležitých hráčů, a soupisku včetně ruského záložníka občerstvilo šest drahých příchodů. 

Aktuálně šestnácté místo v Ligue 1, osm bodů od sestupu. Z Ligy mistrů tým vyletěl už ve skupině, dokonce ho belgický outsider Club Bruggy oloupil i o třetí místo, které by jistilo účast ve vyřazovací části Evropské ligy. 

Překotné kádrové změny mají tenhle efekt, a když ho nemají, je v tom kus štěstí plus samozřejmě reformní umění. Jinak ovšem musíte počítat s tím, že se nepojede hned tak, jako se jelo předtím. 

A pak žehráme na výkony jednotlivců. Takže i na ty Schickovy. No ovšem, není to na pochvalu, ale za vším je třeba hledat příčinu, pak se z toho dá vybruslit. 
Schick v tuhle chvíli doplácí i na dění v klubu. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud