Jan Podroužek
28. května 2019 • 15:50

Pobere Evropa Součkovo dozrávání? Věk může hrát proti požadavkům Slavie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský vznesl na tiskové konferenci potom, co si došel pro cenu nejlepšího trenéra sezony, poznámku, že kdyby byl Tomáš Souček třeba Chorvat, tak už někam přestoupil za dvacet milionů eur. Jenže zrovna i Balkánci, kteří se jinak těší velkému respektu vyspělé fotbalové Evropy, musí splňovat důležité parametry. Věk, odehrané zápasy, prostě to, co Tomáš Souček doháněl později.



Dinamo Záhřeb je z mnoha důvodů, i těch prapodivných, prototypem klubu, který za draho prodává své talenty. Léto co léto se hezky napakuje z peněz ze Serie A a dalších. Jenže každý hráč, který z Dinama nabere směr „velká kariéra“, pořád splňuje důležité nároky.

Půjdeme po konkrétních jménech, která z Dinama odešla v poslední době.

Obránce Filipa Benkoviče vykoupil Leicester minulé léto za čtrnáct a půl milionu eur. Benkovičovi bylo v té době 21 let, a za sebou už přesto měl 74 soutěžních utkáních za Dinamo, z toho bylo patnáct utkání evropských pohárů.

Borna Sosa byl dalším hráčem, který opustil v červenci 2017 Dinamo, za šest milionů eur si ho vytáhl VfB Stuttgart. Sosu kupoval v jeho dvaceti letech, mladý obránce odcházel po čtyřiceti odehraných zápasech za Dinamo.

Mezi velké talenty chorvatského fotbalu patří Ante Čorič, i ten zmizel z pýchy chorvatského fotbalu minulé léto, tedy ve svých 21 letech, a na svůj věk po neskutečných 134 zápasech za Dinamo. AS Řím za něj vydalo šest milionů eur.

Marka Roga si už v létě 2016 vyhlédla Neapol. V té době bylo Rogovi čerstvých 21 let, a v Dinamu a předtím v RNK Split odkopal dohromady 102 soutěžních zápasů. Neapol nejdřív investovala jeden a půl milionu eur do jeho hostování, načež se o rok později rozkývala k trvalému přestupu v hodnotě třináct milionů eur.

Marko Pjaca, to byla bomba léta 2016. Juventus za něj vysolil 23 milionů eur. Tehdy 21letý záložník měl v nohách za Lokomotivu a Dinamo úchvatných 143 soutěžních utkání.

A ještě jeden exkurz do léta 2015, tehdy bral čáru Marcelo Brozovič do Interu Milán. 22letého záložníka si italský klub nejdříve proklepl na hostování, za rok za něj vysypal pět milionů eur. Než se Brozovič přesunul do Itálie, nastřádal v Chorvatsku v dresu Dragovoljace, Lokomotivy a Dinama přesně 150 soutěžních zápasů.

A teď k Tomáši Součkovi. Už sice odkroutil z pohledu Dinama dostatečných 158 soutěžních zápasů za Viktorii Žižkov, Slavii a Slovan Liberec, ovšem je mu 24 let, a Slavia žádá alespoň deset milionů eur.

Optikou modelu „Dinamo“ se jedná o hráče, který už se dostal do pozdějšího věku, přesto by částka za něj měla být výrazně vyšší než za mladší, přesto podobně proklepnuté Brozoviče a Čoriče.

V případě Tomáše Součka je tedy důležité, jestli vyspělá Evropa pochopí, že slávistický záložník dozrál později, že ligové starty se u něj zpravidelnily teprve před dvěma lety.

„Bude to o tom, že tým, který si Tomáše vybere, ho bude opravdu potřebovat, bude mu věřit a dá mu prostor,“ podotkl trenér Jindřich Trpišovský.

Ano, protože Čoričové a Rogové odešli v podstatně mladším věku, kdy své schopnosti mohli ve vyspělejším prostředí ještě vybrousit, výrazně se zlepšit.

Zatímco Souček přestoupí jako hotový hráč, možná ještě s malou rezervou pro zlepšení. Přitom finanční nároky přestupu si pravděpodobně dovolí jen skutečná evropská elita.

Souček: Chci to rozseknout co nejdřív. Trpišovský mu Rusko nedoporučuje
Video se připravuje ...

TOP góly 5. kola nadstavby: Součkova dělová hlava nebo Hadaščokův oblouček
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud