Jan Podroužek
20. října 2019 • 12:00

"Pavýhra" s pomocnými berlemi může Slavii uškodit u fotbalové veřejnosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia sice porazila Příbram a potvrdila roli favorita, ale naproti tomu nevděčnou úlohu a předpoklady, se kterými proti velkému outsiderovi do utkání šla, příliš nezvládla. Lámat zápas penaltou a rozhodovat gólem ze sporného přímého kopu jí akorát tak vezme body na obecné popularitě.



Třeba i nedávná reprezentační pauza hezky ukázala, jak se dá nakládat s rolí velkého favorita. Například projev italského nároďáku v zápase s Řeckem, které vyměnilo trenéra s tím, že kvalifikaci už bude vzhledem k jejímu vývoji jenom dohrávat, byl úplně stejně profesorský jako výkon Slavie proti Příbrami v prvním poločase.

I Italům nakonec pomohla k výhře penalta za ruku obránce hostů. Přitom Řekové dodržovali v utkání poměrně pasivní strategii, v prvním poločase nechali domácí hrát s míčem v 72 procentech času.

Velice podobně se chovali i Severní Irové v Nizozemsku, i tehdy šli Holanďané s balonem na kopačkách přes sedmdesát procent. Zabrali ale až ve chvíli, kdy jim doopravdy došlo, že by překvapivý nepříznivý stav 0:1 mohl vydržet a v kvalifikaci o EURO by si udělali pořádný problém.

Slavia se mohla prosadit hned na začátku, Milan Škoda byl sám před Ondřejem Kočím a proměnit to, bylo by po jakékoliv zápletce. Jenže hra domácích rapidně zpomalovala, slovy kouče Jindřicha Trpišovského byla mizerná, zoufalá a profesorská a tým sice mohl obdržet titul mistrů světa ve hře po lajnách, ale prostředkem se vůbec nedokázal prosadit.

Mistrů světa amoleta...

I velký outsider s dobrým plněním strategie má dneska nárok favoritovi drsně ztrpčit zápas. Poláci proto třeba nechali v domácím utkání Severní Makedonce poměrně často útočit, zápas roztáhli na delší hřiště a víc ho rozběhali tak, aby měl třeba Krychowiak víc prostoru. Zápas pak zlomili perfektním pasem domácího špílmachra na Lewandowského, kterého dobře podpořil střídající Frankowski.

„Sešívaným“ se mohlo trochu dostat do hlavy, že nebohou Příbram porazí za každou cenu i s nevelkým úsilím. Houby s octem, místo toho přišla v jejich prospěch přísná penalta a na 2:1 padl gól z přímého kopu, jemuž předcházel dost sporný faul Adama Petráka na Tomáše Holeše.

Že se sem tam zápas nevyvíjí tak, jak si favorit maluje, je celkem rozšířený jev. Ale ke škodě Slavie je, že takové utkání otáčí s pomocnými berlemi.

Díky svému svěžímu fotbalu v poslední době získala na popularitě v obecné fotbalové veřejnosti, hraje statečně a riskantně i proti slavným soupeřům v Lize mistrů. Taková „pavýhra“ jí ovšem v soutěži o titul Miss sympatie škodí.

SESTŘIH: Slavia - Příbram 3:1. Šok, trápení a pak exhibice. Souček táhl obrat
Video se připravuje ...

Slavia - Příbram: Zelený vyrobil hrubku, Stuparevičova pumelice málem roztrhla transparent
Video se připravuje ...

Slavia - Příbram: Hušbauerovu bombu Kočí skvěle vyrazil do zámezí
Video se připravuje ...

Slavia - Příbram: Tecl hlavičkou napálil břevno!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Trpišovský: Bylo hodně změn, se Stanciem šel výkon hodně nahoru
Video se připravuje ...

Příbramský střelec Škoda: Když dá Slavia gól, je nezastavitelná
Video se připravuje ...

Slavia - Příbram: Tecl vyhledal Součka na zadní tyči, ten se nemýlil – 3:1!
Video se připravuje ...

Radost slávistů
Radost slávistů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud