Jan Podroužek
23. září 2020 • 00:03

Priorita číslo jedna: neselhat vzadu. Slavia si vystačila s opatrností

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to záměr? Ambice ne až tak vyhrát, ale spíš nešlápnout vedle? Slavia přijímá remízu 0:0 s Midtjyllandem v prvním utkání play off Ligy mistrů se zjevnou spokojeností. Proč? Spoléhá na své venkovní evropské zkušenosti, na taktickou vyzrálost, na góly na hřišti soupeře, na zrcadlový průběh odvety... Příští středa ukáže, jak trefný, anebo naopak lichý přístup to byl.



Minulé léto výhra v play off Ligy mistrů v Kluži 1:0. Remízy na Interu Milán, v Barceloně. Předtím v Evropské lize vítězství v Kodani, které hrálo podstatnou roli v boji o postup ze skupiny, v prvním vyřazovacím kole uhrála Slavia postup až venku v Genku, kde dala čtyři góly, pak na Seville 2:2, čímž položila dobrý základ pro pozdější nezapomenutelný postup do čtvrtfinále...

„Sešívaní“ jsou přesvědčeni, že v Evropě jim to venku prostě jde. Že tam pokládají anebo dokonávají klíčové výsledky, postupy.

Patrně proto vypadali domácí v prvním utkání proti Midtjyllandu poněkud zabrzdění. To spíš hosté valili na bránu Ondřeje Koláře s dychtivou snahou vyrovnaný zápas zlomit ve svůj prospěch. Měli k tomu evidentně blíž. Několikrát musel tým Jindřicha Trpišovského podržet gólman.

Peter Olayinka (vpravo) si plní obranné povinnosti v duelu play off Liga mistrů s Midtjyllandem
Peter Olayinka (vpravo) si plní obranné povinnosti v duelu play off Liga mistrů s Midtjyllandem

Slavii stav 0:0 jako by v určité chvíli začal stačit. Jako by nevadilo, že vepředu proti bráně Jaspera Hansena se toho moc neudálo. To byla priorita číslo dvě. Ta první? Neselhat vzadu. Byť k tomu někdy bylo třeba i štěstí.

Midtjylland je ve své podstatě mužstvem typologicky velmi podobným Slavii. I on prosazuje maximální organizaci, běhavou hru, a vepředu spoléhá na stejně málo gólového útočníka Soryho Kabu, který ovšem dobře působí jako spojka při přechodu do útoku... Těch společných znaků je víc.

A tak, jak seděl průběh prvního utkání právě spíš dánskému mistrovi, spoléhá se Slavia, že odveta vyjde právě jí.

Teď už to vlastně ani nejde jinak. K postupu je třeba gól, pokud se tedy druhé utkání neprotáhne za základní hrací dobu až někam do penalt.

Příští středu se uvidí, nakolik stačilo Midtjylland v prvním střetnutí zuby nehty ubránit. 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud