Jan Podroužek
8. června 2022 • 17:10

Fantastická pověst o Kúdelovi. Po kauze vztahy ochladly, je ale legendou

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JANA PODROUŽKA | Svého druhu je skoro unikátním přízrakem. Hráč nejdřív s nadějnou budoucností, kterého ve dvaceti letech kupovala Sparta těsně předtím, než s mladou reprezentací vybojoval stříbro na mistrovství světa v Kanadě a za pár měsíců ho zval Karel Brückner do áčka. Místo velké kariéry ale pak jen dlouho proplouval ligou, nikoho dvakrát netankoval. Nakopl to zase až po třicítce, fakt ve velkém. Se vším všudy.



Fantom Ondřej Kúdela.

Těch čtyři a půl roku, co zažil ve Slavii, se jednou může vyprávět ve stylu Jiráskových pověstí… I s tou jednou řekněme neuvážeností, která se obránci příšerně vymstila, a po níž se vše dobré postupně měnilo ve smutné.

Chronologicky asi takhle: domácí pohár, čtvrtfinále Evropské ligy, titul, domácí pohár, Liga mistrů, titul, kauza Kamara (!), čtvrtfinále Evropské ligy, titul, domácí pohár, čtvrtfinále Konferenční ligy. Až po ligový výbuch, konec smlouvy…

Od ledna 2018 do června 2022 se z Kúdely stal jeden z nejrespektovanějších obránců v Česku, mimořádně úspěšný hráč vyvezený na vlně trenéra Jindřicha Trpišovského, jenž bral svého svěřence s sebou ze Slovanu Liberec, čemuž tenkrát málokdo rozuměl.

Jestli si Trpišovský od někoho sliboval nejvýraznější pomoc v novém a těžkém angažmá, byl jedním z pilířů právě Kúdela. Stoper, který měl mít na postupné obrozování a budování Slavie blahodárný vliv. A měl. Dlouho. Než sám nevybral jeden složitý moment, emocemi napěchovanou odvetu osmifinále Evropské ligy na Rangers, při níž pošeptal do ucha Glena Kamary dodnes neznámá slova.

Hysterie, jaká se prostírala z Británie až do Česka, zmuchlala i zkušeného veterána, což asi nejdrsněji dokonala UEFA svým desetizápasovým trestem, kterým Kúdelovi sebrala EURO, kam by jinak jistě jel, a třeba by i hrál. Právě i reprezentace patřila k nové Kúdelově kariéře. Jenže to nejlepší ho kvůli nevhodnému gestu krutě minulo.

A pak? Chladnější vztahy s některými členy užšího vedení, které enormně vytáčelo, jak je Slavia kvůli kauze vláčená. V nové sezoně přišlo komplikované zranění, úbytek fyzických sil, formy a smlouva mezitím nezadržitelně vyprchávala.

V 35 letech se Kúdela ocitl za hranicí klubových zájmů. Přál si ještě aspoň rok, i kdyby třeba za trochu horších podmínek, jenže šéfové se nenechali obměkčit. Tady to prostě skončilo.

Ale ne ve zlém, nebo byla by hrozná škoda, kdyby jo. I když se třeba obránce může cítit krapet odvržený. Kúdela si na indonéský vejminek odnáší vzpomínky na netušených báječných čtyři a půl roku. S tou jednou neuvážeností…

Proto se patří ho klidně nazvat ligovou legendou. Osobností. Námětem do fantastických pověstí.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

TOP góly 1. kola nadstavby: Kúdelův angličan i Kučerův obstřel
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud