Jan Vacek
2. listopadu 2016 • 22:20

Vyřazení v Evropě by Plzeň docenila v lize. Pivarníkovi by se rozvázaly ruce

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účinkování v evropských pohárech jsou neocenitelná. Přinášejí napětí, prestiž, zkušenosti a v neposlední řadě zajímavé finanční injekce. Přesto si dovolím odvážnou myšlenku: Vyřazení v základní skupině Evropské ligy by Viktorii Plzeň v dlouhodobějším kontextu prospělo. Na první pohled může působit kacířsky, přesto si za ní stojím. 



Západočeši znovu po roce nemají dobrou výchozí pozici. Ze tří zápasů urvali pouze dvě remízy, ve čtvrtek na hřišti rumunského celku Astra Giurgiu budou bojovat o přežití. Nepochybuju o tom, že Viktoria udělá všechno pro to, aby uspěla a udržela si naději na postup. Pokud by ovšem neuspěla, mohla by to o několik měsíců později docenit jako skutečnost, která ji posunula dopředu. 

Dlouhodobě se totiž ukazuje, že tuzemské kluby mají velké problémy s působením v několika soutěžích najednou. Stačí vzpomenout na jarní část minulé sezony. Sparta válčila o titul, zároveň táhla Evropskou ligou až do čtvrtfinále. Senzační úspěch, o tom žádná.

Náročný program ale na Letenské dolehl. Marodka se zaplnila, v domácí soutěži přišly ztráty. Plzeň, která už byla z Evropy venku, kosila jednoho soupeře za druhým a bez výraznějšího zadýchání si došla pro mistrovský titul. Ten má pro ni pochopitelně větší váhu.

V tomto ročníku by se to mohlo opakovat. Sparta totiž v Evropské lize získala už šest bodů, a pokud ve čtvrtek porazí doma izraelskou Beer Ševu, bude už jednou nohou v jarní části soutěže. V případě Viktorie to může být opačné, což ji automaticky v dostizích o ligový primát před úhlavním rivalem zvýhodňuje. 

Navíc je tu další aspekt. Plzeň v létě po příchodu trenéra Romana Pivarníka nastoupila novou cestu. Výrazně obměnila kádr, překopala způsob hry. Zatím to ale není úplně ono, souhra stále drhne. Mimo jiné i proto, že Západočeši téměř nemají prostor k důkladnému nácviku. Jen si to vezměme: V neděli zápas, v pondělí regenerace. V úterý trénink, ve středu už příprava na čtvrteční duel. Tenhle režim provází Viktorii téměř celý podzim. 

Vyřazením z Evropy by se Pivarníkovi na jaře rozvázaly ruce. Měl by mnohem víc prostoru, aby s týmem pracoval, utvořil si ho podle obrazu svého. V konečném účtování by mohla být před startem další sezony Plzeň mnohem silnější, než pokud by si o pár zápasů prodloužila pobyt v Evropské lize. A to je s ohledem na hlavní cíl klubu, tedy návrat do Ligy mistrů, naprosto stěžejní.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >> 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud