Jan Vacek
3. března 2017 • 17:04

Neděle. Den, kdy se v Plzni zbortí zavedené fotbalové jistoty?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Plzni píšu v deníku Sport od ledna 2015. Během více než dvou let jsem viděl drtivou většinu zápasů Viktorie. Měl jsem možnost detailněji proniknout do dění uvnitř klubu. Klubu, který se svým fungováním diametrálně odlišuje od všech ostatních tuzemských týmů. Viktoria je zkrátka jiná. Svá. Člověk nikdy neví, s čím zrovna přijde. Co vyvede.



V jedné věci jsem si ale mohl být jistý. Jakmile se přiblížil velký zápas, zpravidla proti Spartě, byl jsem bez ohledu na veškeré okolnosti přesvědčený, že ho Plzeň zvládne. I když zrovna nebyla v pohodě, nesla si na zádech sérii porážek či postrádala některé opory. 

Pokaždé jsem vyrážel na stadion s vědomím, že budeme psát o tom, jak David Limberský a spol. soupeře srolovali. Často jsem to prezentoval jako plzeňskou DNA. Neuchopitelné slovo, které v sobě snoubilo vnitřní sílu Západočechů i jejich schopnost ze sebe v klíčovém okamžiku vymáčknout to úplně nejlepší.

V neděli poprvé za dva roky tohle přesvědčení mít nebudu. Ačkoli si stále dovedu představit, že Viktoria navzdory veškerým očekáváním a předpokladům v konfrontaci s hladovou Slavií obstojí, peníze bych na to nevsadil. Jistota je pryč.

Plzeň se totiž před jednou z klíčových jarních bitev o titul topí v problémech. Mezi trenérem a hráči není harmonie, na vině je především způsob hry, který chce Pivarník s mužstvem praktikovat. Kabina o něm není přesvědčená, předchozí souboje se Zlínem a Příbramí ukázaly, že to Západočechům neladí.

Navíc je tu jméno Pavla Vrby , které se nad Štruncovými sady vznáší jako příznak. Ať už je jeho případný návrat do Plzně reálný více či méně, už jen to, že se o něm mluví, rozhodně před superšlágrem nepomůže. Určitě ne Romanu Pivarníkovi, uškodit může v konečném účtování celému klubu. Myšlenky a koncentrace se snadno roztříští.

Nedělní duel v Edenu, kde číhá smečka nažhavených a skvěle vyladěných vlčáků, tak na Viktorii může působit jako Everest, který zkrátka nepůjde zdolat. Přesto se to Plzni může povést. Proč? Protože je zkrátka jiná.

Vízek o šlágru Slavia - Plzeň: Jde o titul! Vidíte, co dělají peníze
Video se připravuje ...

Redaktoři Sportu k zápasu Slavia - Plzeň: V sázce je nejen titul!
Video se připravuje ...

Boj o posilu. Rivalitu Plzně a Slavie přiostřilo pošťuchování o Sýkoru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud