Jan Vacek
23. května 2017 • 15:30

POLEMIKA: Italský trenér pro Spartu? Čistá hlava je potřeba

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli Sparta zvolí dobře, to ukáže až čas. Jsem ovšem přesvědčený o tom, že směr, jakým se vedení pražského klubu natočilo, je správný. Nedávná minulost ukázala, že je prostředí na Letné natolik specifické a své, že si s ním tuzemští trenéři pořádně nevědí rady. Tak proč se nepodívat za hranice a neukázat na zahraničního kouče? Andrea Stramaccioni má tu výhodu, že je nezasažen zdejšími zvyklostmi. Nebudou jím cloumat žádné tlaky, dogmata ani zvyklosti v místním fotbale, které čeští trenéři vnímají, aniž by ve Spartě museli nutně působit.



Neztotožňuji se ani s myšlenkou, že „co je neznámé, musí být automaticky špatné“. Vstup do neprobádaných vod přece nemusí nutně znamenat utonutí. Ano, častá fluktuace angažmá ve Stramaccioniho trenérské kariéře nepůsobí příliš dobře. Na druhou stranu, ve slavném Interu Milán odtrénoval 65 zápasů. Kdo to může říct? Takový Frank de Boer, jenž se ve světovém fotbale těší solidnímu renomé, vydržel v klubovém křesle pouhých 85 dní…

POLEMIKA JANA PODROUŽKA: JE TO PERIFERNÍ ULIČKA. ČTĚTE ZDE>>>

Jisté je, že Sparta hledá cestu z bídy. Opakovaně se přesvědčila, že na tuzemské frontě se ji objevit nedaří, tak je naprosto logické a legitimní, že zkusí zahraniční alternativu. Léčba šokem někdy může být až nečekaně účinná.

Samozřejmě, aby mohl být Stramaccioni úspěšný, potřebuje od klubu značnou podporu. Aby měl veškeré podmínky pro práci, aby mu vedení vyšlo maximálně vstříc a aklimatizaci v novém prostředí co možná nejvíc ulehčilo.

Pokud se to povede, osobně nevidím důvod, proč by italský odborník nemohl být úspěšný. Nebo proč by pro to měl mít horší předpoklady než kterýkoli český trenér.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud