Jan Vacek
11. ledna 2018 • 16:45

Pernica? Pernica! Viktoria s novou posilou přesně ví, co dělá

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novou posilou Viktorie Plzeň se stal stoper Luděk Pernica. Řada fanoušků na tímhle krokem může nechápavě kroutit hlavou, mnout si oči, zda dobře vidí. Skutečnost je ovšem taková, že se Západočeši drží přesně té cesty, kterou v minulosti nastoupili. A která je neomylně vede na úplný vrchol.



Sparta finišuje jednání o příchodu rumunského reprezentanta Nicolae Stanciua, Slavia si v létě mimo jiné pořídila portugalského kouzelníka Dannyho. Velká jména, na papíře rozhodně.

Plzeň se na první pohled drží při zemi, jak na začátku zimní přípravy znovu potvrdil trenér Pavel Vrba, hledáček klubu ze Štruncových sadů se zužuje pouze na české a slovenské fotbalisty.

I proto nyní Viktoria sáhla po Pernicovi. Na první pohled se to nejeví jako bomba. Nic, z čeho by si soupeři měli sednout na zadek. Na druhou stranu ovšem nutnou podotknout, že Pernica dlouhodobě vykazuje solidní výkonnost, v tuzemské lize rozhodně patří na postu stopera k tomu lepšímu.

Navíc přesně zapadá do koncepce aktuálního lídra tabulky. Generální manažer Adolf Šádek společně s Vrbou neloví velká jména. Nechtějí uhranout veřejnost zářivými posilami za těžké miliony. Mohli by, vždyť v létě Viktoria výhodně zpeněžila mladíky Aleše Matějů a Martina Chriena, navíc si hezky vydělala během podzimního vystoupení v Evropské lize.

První posila Plzně pro příští sezonu. Představujeme Luďka Pernicu
Video se připravuje ...

Z této soutěže navíc na jaře připlují další miliony. Plzeňská pokladnice si stojí dobře, na její dno byste teď rozhodně nedohlédli. Ale utrácení ve velkém, to není západočeský obyčej.

Šádek s Vrbou cílí na něco úplně jiného. Chtějí hráče, kteří bez problémů zapadnou do kabiny, nebudou muset bojovat s jazykovou bariérou. A to i za cenu, že to (minimálně na papíře) nemusí být taková kvalita, na jakou cílí pražské velkokluby. Pokud má totiž Vrba na ostatními trenéry v něčem náskok, je to schopnost dostat jednotlivé svěřence do co nejlepší fazony. Po svém letní návratu se mu to prakticky okamžitě povedlo s Janem Kopicem, Patrikem Hrošovským, Tomášem Hořavou a částečně i Milanem Petrželou.

Vrba má navíc jasnou představu o tom, jaký fotbal by jeho tým měl hrát. I podle toho si hráče vybírá. Aby byli tvární, přizpůsobiví. Aby to nebyli individualisté, kteří povyšují vlastní zájem nad ten týmový. Zkrátka to musí být fotbalisté, kteří splní každý pokyn, jenž se jim dostane do uší.

Výsledný mix ukazuje, že to v tuhle chvíli bohatě stačí. Viktoria s monstrózním náskokem čtrnácti bodů vévodí ligovému pelotonu, navíc proskočila do jarní vyřazovací části Evropské ligy. Její cesta se zatím jeví jako správná. Logicky z ní nemá žádný důvod ustupovat.

I proto bude Pernica od léta novou tváří mužstva.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud