Jan Vacek
Premium
6. ledna 2019 • 04:30

Gentleman v džungli. Co potřebuje Rosický, aby pohnul se Spartou?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní ředitel: Tomáš Rosický. Stručná zpráva, která 17. prosince loňského roku rozsvítila nejen sparťanský web, ale celou českou fotbalovou scénu. Sen, jejž nosil majitel letenského klubu Daniel Křetínský v hlavě několik let, se konečně naplnil. Někteří po tom volali delší dobu, jiní jen při vyřčení té myšlenky nechápavě kroutili hlavou. Jak to tak bývá, tuzemskou veřejnost zásadní novinka rozdělila vedví. 



Jedna parta, tvořená především fanoušky Sparty, ji přijala s nadšením. Zdůvodnění je logické. Kdo jiný by měl vyvést strádající mužstvo z marasmu než právě Rosický? Klubová legenda, společně s Pavlem Nedvědem prokazatelně nejgeniálnější český fotbalista posledních dekád. Člověk, který roky navštěvoval kuchyni dvou vyhlášených evropských gigantů.

Druhá skupina volila značně odlišnou argumentaci. Nemá zkušenosti. Nemá dostatečný zápal. Není osobnostně tak zdatný, aby se ve specifických vodách českého fotbalu neutopil.

Ano, může být. Tak či tak. Jednu věc ovšem Rosickému nelze upřít v žádném případě. Odvahu. Byl to on, kdo se po četných debatách s trenérem Zdeňkem Ščasným, svým nejbližším spolupracovníkem ve strukturách Sparty, rozhodl vyrazit za Křetínským s tím, že je připravený výzvu přijmout. A ruku na srdce, kolik ostřílenějších a obouchanějších „šíbrů“ by do toho šlo? V situaci, kdy Pražané končili podzim v rozkladu a depresi, s rozlícenými příznivci v zádech a vědomím, že jsou tuzemské špičce na míle vzdáleni? Jsem si skoro jistý, že bychom takových lidí nenašli moc. Jestli vůbec někoho.

Rosický se ale v nejtěžších dobách neotočil k milovanému klubu zády, naopak vystoupil na forhont, své roky budované jméno dal všanc sázce, která rozhodně nese označení riziková. Už tahle skutečnost trochu nastiňuje, jak by se mohl s novou rolí popasovat. Protože upřímně, kdo (s výjimkou nejbližšího okolí) dokáže v tuhle chvíli zodpovědně říct, jak se bude Rosický ve funkci sportovního ředitele chovat?

Obecně se ví, že bývalý hráč Borussie Dortmund a Arsenalu je introvert. Navenek nedává tolik najevo své pocity, zůstává hodně uzavřený. Toho se držel i onen den, kdy byl oficiálně vpraven do řídící funkce.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud