Jan Vacek
14. dubna 2020 • 11:00

Rozloučení s Kangou? Spartu může bolet, základem je mít plán B

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Platí to pro kluby napříč úrovněmi. Ukončení spolupráce s extrémně důležitým hráčem je vždycky trochu riziko. Momentálně mu čelí pražská Sparta v souvislosti s očekávaným odchodem Guélora Kangy.



Pokud se rozhodnete zbavit tak významného hráče, vždycky potřebujete mít nějaký plán B. Alternativu, jak vzniklou mezeru zacelit. Bývalý trenér Letenských Václav Jílek ji podle všeho neměl. Ačkoli se před jeho nástupem do klubu mluvilo o tom, že Gaboňan do jeho způsobu hry nezapadne, nakonec Kanga odehrál během podzimu drtivou většinu zápasů.

Teď je ale největší český klub v jiné pozici. Kormidlem prvního týmu už otáčí Václav Kotal. A z krátkého vzorku jeho působení u áčka můžeme vyčíst, že avizovanou alternativní strategii má.

Kanga totiž v posledních dvou duelech před nucenou pauzou neodehrál ani minutu. Sparta i bez něj nejprve smetla v poháru Baník, následně obstála i v derby bez Slavii. Ukázala tedy, že si bez výstředního Afričana dokáže poradit.

Rozhodování je pro Tomáše Rosického a spol. jednodušší, neboť už je k dispozici uzdravený kapitán Bořek Dočkal. Drtivá většina expertů se shoduje v tom, že pro oba špílmachry na hřišti místo není. Jeden zkrátka musí pryč. A pokud si dáme jejich (celkový, nikoli pouze fotbalový) přínos na váhy, ta Dočkalova půjde k zemi mnohem víc.

Kanga a konec ve Spartě? Velmi pravděpodobné, o zájemce nemá nouzi, říká Jan Vacek
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Kanga je nadevší pochybnost vynikající hráč. Pro českou ligu stoprocentně nadstandardní. Nicméně Sparta se musí dívat dopředu. Reprezentantovi Gabonu táhne na třicet. Jeho mentalita, která je v západní části fotbalového světa zcela běžná, v Česku i v roce 2020 naráží. I proto čelil časté kritice, že není tolik týmový hráč. Že se odlišuje. Že je zkrátka jiný.

A samozřejmě není vůbec levný. Tohle všechno jsou argumenty, které vzájemný rozchod opodstatňují. Tím spíš, když na pozici podhrotového hráče velmi pravděpodobně v budoucnu skončí supertalent Adam Hložek.

Jedním dechem je ale třeba dodat i bé. Vztah Kangy s fanoušky se po úvodních turbulencích ustálil, drobný záložník se stal jedním z oblíbenců letenských tribun. Pokud skutečně odejde a Sparta se na tento stav ukáže být nepřipravena, určitě se jí to formou hlasité kritiky vrátí jako bumerang.

Rozloučit se s Kangou by ale Letenští museli dřív nebo později tak jako tak. Nyní se zdá, že je pro to vhodná příležitost.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud