Jiří Fejgl
28. června 2022 • 15:55

Hradec je v nebezpečí. Ať už kapitán Vlkanova zmizí, nebo ne

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JIŘÍHO FEJGLA | Prodat, či neprodat. Fotbalový Hradec Králové, držitel značky největší překvapení minulého ročníku ligy, řeší ožehavý - a stále nerozlousknutý - rébus. Kapitán (a také tahoun, největší opora) Adam Vlkanova se třese na odchod. Aktuálně se, pro něj, nejnadějněji jeví možnost přeletu za oceán, do americké MLS.



Ať jeho případ dopadne jakkoli, pro „votroky“ skýtá nebezpečí na druhou.

Situace je vskutku zamotaná. Narážejí na sebe dva přístupy.

Klub, zdá se, nechce o lídra přijít. Proto vyhodil cenovku první kategorie. Na Vlkanovu pověsil cedulku se sumou milion eur, tedy nějakých pětadvacet milionů korun. Tak draho Východočeši ještě nikdy neprodávali.

Ofenzivnímu borci bude přitom brzy osmadvacet let. Ne, nepatří do starého železa, naopak je v nejlepších letech, jak sám upozorňuje a předvádí na hřišti. Na druhou stranu ve světě letí spíše junáci, talenti, mladí pánové s potenciálem k dalšímu prodeji.

Proti vedení je hráčův postoj. Chce pryč opravdu viditelně. Vlastně nemá v hlavě vůbec nastavenou variantu, že by zůstal. Za černobílé barvy se rval osm let v kuse, v první lize i o patro níž. O jeho odchodu se mluvilo mnohokrát. Nedopadl, přesto se „Vlk“ zase vždy vrátil na vlnu, opět dominoval.

Nyní je to jinak.

Ano, Hradci v případě jeho zmizení hrozí kvalitativní propad. Ostatně už přišel o pracanta Jana Mejdra a šéfa defenzivy Jana Krále. To jsou ztráty, nad nimiž rozhodně nelze mávnout rukou. Vlkanova byl navíc výkonnostně ještě nad nimi.

Mužstvu by chyběl, o tom žádná, přesto se jeho setrvání jeví jako ještě větší hrozba. Sám sice říká, že by s ním dokázal srovnat, ale naštvaného lídra prostě v kabině nechcete. V jeho osobě nejde o - při vší úctě - obyčejného člena kádru. Malý velký muž je výrazný i v zákulisí, nebojí se ozvat. Dokáže být tvrdohlavý.

K tomu opravdu touží po změně. Už tolikrát sklapnul paty, již není připraven udělat to znovu.

Nakonec lze připomenout poslední podobnou akci. V létě roku 2020 lákal Vlkanovu Baník vedený trenérem Lubošem Kozlem. Hráč měl ve smlouvě výstupní klauzuli 4 miliony korun, Ostrava nabízela méně. Ponechme nyní stranou, že si teď ve Slezsku musí trhat vlasy…

Jde o to, že následující podzim byl hráč poloviční. Zatímco sezonu předtím nastřádal ve druhé lize třináct branek a deset asistencí, v té další zapsal mnohem horší bilanci pět plus dva. Bylo na něm znatelné rozladění, neměl takový drajv ani chuť.

Je nasnadě, že tentokrát by to bylo ještě problematičtější. Hradecká volba je sakra složitá.

FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud