Jiří Punčochář
8. listopadu 2017 • 13:40

Kometa v LM: prioritu má stále extraliga, postup má však svoji značnou hodnotu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejové Lize mistrů postoupilo kompletní trio českých klubů, bojujících v play off, a poklona míří hlavně do Liberce. Vymlasknout Frölundu, nejlepší tým soutěže, venku, po domácí porážce, to je na metál, a určitě se o tom bude ještě hodně mluvit. Pojďme se podívat na částečně skrytý další úspěch. Pozoruhodný je totiž rovněž posun brněnské Komety. Extraligový šampion ukazuje v Evropě zajímavou tvář.



Vlastně ani jeden zápas v nově tvořené mezinárodní soutěži neodehrála Kometa v ideálním složení. I když sestavy z domácích duelů krátce před startem extraligy měly k maximální síle blízko, vždycky někdo chyběl.

I za této konstelace má Kometa v Lize mistrů bilanci sedmi výher a jedné prohry. To je vynikající skóre. Třikrát šla ve skupině přes prodloužení, které vždy vyhrála a stačilo jí to k postupu. V osmifinále pak dvakrát zdolala švýcarský Zug. Ve složení, v jakém by si do extraligy asi nedovolila nastoupit, leda by ji sužovala katastrofální marodka.

Přesto fanouškům, kteří občas lamentovali nad tím, že Kometa zápasy šetřením hvězd vypouští, aby měla klid na obhajobu českého titulu, předvedla svižné výkony, hokej plný pohybu a aktivity, nadšení, snahy.

Hokejisté Komety Brno a Zugu si v rámci Ligy mistrů neodpustili bitku
Hokejisté Komety Brno a Zugu si v rámci Ligy mistrů neodpustili bitku

Jaký to kontrast oproti >původnímu< rezervovanému přístupu klubu k soutěži, sloužící pořád ještě hlavně v létě k přípravě a v sezoně ke komplikacím v termínové listině...

O čem to svědčí? Těžko zatím o tom, že Kometa vzala Ligu mistrů vážně a bere ji útokem. To by asi šéf Libor Zábranský poskládal tým na play off z poloviny z náhradníků a sám by nešel místo střídačky na tribunu, aby si dělal poznatky o hře. Být to extraliga, koučoval by osobně. Tam by nějaké experimentování nebylo myslitelné.

Výsledky a výkony Komety za této konstelace mluví o něčem jiném, a sice o síle klubu a nastavení systému hry mužstva. Musí být setsakra účinný, když funguje, ať v něm pracují Erat se Zaťovičem nebo Plášek s Horkým. Mimochodem je to právě tento systém, který Zábranský v posledních dnech kontroluje při svých návštěvách na trénincích žákovských mužstev Komety.

Zápasy v play off Ligy mistrů zvládli jak mladíci na ledě, tak trenéři na střídačce. Což je pro českého mistra v této fázi sezony povzbudivá zpráva.

I když jasnou prioritu má nadále extraliga a snaha o další mistrovský titul, vystupováni v Lize mistrů si může Kometa cenit velmi vysoko. V MOMENTÁLNÍ době klidně ještě výš než tabulkového postavení v nejvyšší soutěži. Potvrzuje si jím totiž, že práce, kterou dělá, jde správným směrem.

A to, přestože si za to v extralize nic nekoupí, určitě není málo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud