Jiří Šejba
16. ledna 2019 • 14:57

Užší hřiště by extralize pomohlo. Evropský hokej kvůli němu nezmizí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musím přiznat, že jsem si s velkým nadšením přečetl zprávu o tom, že by IIHF chtěla hrát od roku 2022 mezinárodní zápasy na užším kluzišti se zámořskými rozměry. Udělal bych to klidně i dříve, protože speciálně nám to pomůže, českému hokeji i extralize. Pokud totiž v takových podmínkách chcete uspět, musíte být rychlejší, sžít se s tím, že na všechno máte minimum času. Prostředí vás pak v tu chvíli samo nutí, abyste byli lepší, rozhodovali se během kratší doby.



Samozřejmě i doma vidíte, že některé kluby se touhle cestou snaží jít. Není náhoda, že nahoře v extralize jsou Liberec a Hradec, oba tlačí na to, aby hrály v rychlosti, dohrávaly souboje. Cítíte tam ohromnou chuť se zlepšovat a pracovat na sobě. V neděli si to rozdaly spolu a Liberec to má v sobě, byl lepší, přehrával domácí tým. Najednou jste ale viděli změnu, Mountfield si uvědomil, že takhle to nejde.

Viděli jste, jak jsou hráči vedeni k tomu, aby zvládali hrát malý prostor a důrazně. Liberec začal ztrácet kotouče. Všechno se odvíjelo od agresivity. Dokumentoval to i počet hitů, v poslední třetině jich měl Hradec jedenáct, Liberec jen dva. Zvýšila se aktivita, Mountfield začal soupeře dohrávat. Když jdete k mantinelu jen pozičně a gentlemansky, je to naprd.

Jaký máte z utkání dojem? Bavilo vás. A bavilo vás, i když padly jenom čtyři góly. Jde o to, že jste proti sobě měli kluby, které takhle hrát chtějí. Ostatní by k podobnému hokeji donutilo menší hřiště. Všichni hráči by se museli přizpůsobit, změnit myšlení na ledě, pomáhat si cloněním, blokováním. Uděláte krok od mantinelu a střílíte. Hned. Jak můžete, všechno tlačíte do branky, to je hokej, který přináší úspěch.

SESTŘIH: Mountfield HK - Liberec 3:1. Domácí otočili zápas v poslední třetině
Video se připravuje ...

V extralize bychom si pak užili celkově lepší podívanou, o tom jsem přesvědčen. Budete mít víc soubojů a méně mezihry. Když máte široké hřiště, šikovní hráči si to mohou dávat ve středním pásmu, projíždíte jím na trojnožce.

Na užším to nejde.

Všechny kluby by dospěly do bodu, že hráči jsou víc v kontaktu, máte víc situací jeden na jednoho, spoluhráči by museli být blíž u sebe, aby si pomáhali. Teď uděláte souboj, vyhrajete a jedete dál. Když vám ale zmenším prostor, musíte být schopen situaci řešit ve dvou lidech, spolupracovat a v tempu.

Taky si myslím, že malé hřiště pomůže v práci s mládeží, malým dětem samozřejmě ještě ne, ale někde od šesté třídy rozdíly vidíte. Když porovnáte mladé hokejisty, kteří vyrůstali na širokém kluzišti a na úzkém, rozdíl vidíte hned. Samozřejmě vás nespasí jen menší rozměry, dál půjde o práci. Ale tahle změna vás posune v tom, že se rychleji rozhodujete, máte v sobě automatismus, reagujete najednou na všechno mnohem dříve.

Nevěřím tomu, že by zmizel evropský hokej, naopak se podívejte na NHL, kolikrát vám plesá srdce, co tam dovedou. Tohle přeci není ten starý kanadský hokej. Oni pochopili, vzali si to nejlepší z Evropy a zasadili do svého prostředí.

Tady vidíte výsledek, skvělé zápasy v tempu. Hrají technický hokej v rychlosti. Ano, silové prvky tam samozřejmě máte taky. Jenže první pokyn, který tam mají napsaný je: dělejme to rychle, ne dělejme to tvrdě. A rychle se dá i kombinovat. Je radost se dívat na kluky, kteří mají minimální čas a minimální prostor, jak v něm dovedou pracovat.

Vím, že se tam řeší i problémy s otřesy mozku. Na druhou stranu taky ale vnímáte ten velký akcent ligy, aby se sama čistila zevnitř. Když jsem byl v Americe v letech 1990-1992, hráli tam samí velcí hráči, bylo to strašné. Vzpomeňte si ještě na Nagano. Vidíte ty šílené fauly?

Hra se ale vyvíjí, tím pádem se upřednostňují hráči, kteří něco umí. Všechno souvisí i s tím, aby si soutěž svoje hráče chránila, to je už na jinou debatu. Začal bych s tím, jak moc by nám úzké hřiště prospělo a pak bych řešil, jak zabránit tomu, aby ho někdo zneužíval. Hlavní je ale právě ten vývoj. A český hokej se vyvíjet musí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud