Jiří Vítek
1. února 2019 • 11:13

Mladí, na stranu! Na další brankářské rošádě Komety vydělá Čiliak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezonu zahájil ve dvojici s Markem Langhamerem, od listopadu bojoval o post jedničky s Liborem Kašíkem, na začátku kalendářního roku dvakrát pustil do branky mladého Lukáše Dostála a teď znovu opráší s Markem Čiliakem slovenštinu. Ne, pro Karla Vejmelku to rozhodně není sezona ve stylu pohoda, pianko.



Momentálně pátý nejlepší brankář extraligové sezony se v Kometě po několika letech vyškrábal na pozici jedničky, chytá spolehlivě a pár bodů přiskočilo na klubové konto i jeho zásluhou. Jenže v Brně usoudili, že břímě modrobílého kolosu je pro 22letého kluka příliš těžké, proto se po necelém roce vrací ze Slovanu Bratislava král posledních dvou play off Čiliak.

Na jednu stranu to zní logicky: Jít do play off s brankářskou dvojicí ve věku 22 a 18 let by byl pořádný risk, poplácání po zádech za sázku na mladé Kometě nestačí. Chce jistotu, která ji přivede k hattricku. Proto přivedla Čiliaka.

Současně je to vzkaz mladíkům: Ne, ještě nejste připravení. Libor Zábranský sestavil v létě roku 2016 tým, který vyhrál dva tituly a v play off se vítězoslavně šklebil na soupeře, kteří se mu připletli do cesty. Dva klobouky dolů – manažerský i trenérský.

Jenže stejně jako se stali členové mistrovského týmu modlami v očích fanoušků, i brněnský boss v průběhu této sezony postupně zjišťoval, jak je těžké nahradit Jakuba Krejčíka, Martina Nečase či Hynka Zohornu. Proto v průběhu sezony prohlásil, že bude o prvně jmenovaného usilovat, i kdyby naděje na jeho zisk byla jednoprocentní.

SESTŘIH: Kometa Brno - Chomutov 7:1. Dva zásahy si připsal Zaťovič
Video se připravuje ...

A také proto se teď vrací Čiliak. Je to jistota, obě strany vědí, co od sebe mohou očekávat. Nečekejte, že slovenský gólman stráví play off schoulený na střídačce pod dekou, to by musel ve zbytku základní části totálně vybouchnout, vyhořet a možná si i zapomenout lapačku s vyrážečkou v bratislavské kabině.

Navíc Čiliak bude ten, kdo na přesunu vydělá nejvíc. V květnu startuje na Slovensku mistrovství světa, jenže od posledního zápasu Slovanu v základní části KHL bude do začátku šampionátu zbývat jedenáct týdnů, tuze dlouhá doba. A zkuste vydržet tak dlouhou dobu v tempu jen za pomoci tréninků a přáteláků... Zápřah play off nic nenahradí.

Á propos, ještě krátce k dosavadní brankářské dvojici. Kometa pár hodin před příchodem Čiliaka uplatnila opci na Vejmelku, což odsouvá Dostála, objev nedávného juniorského šampionátu, na třetí kolej. První liga už je mu malá, nastal čas zvednout kotvy. Kam? Cesta do NHL může vést kromě nižších zámořských soutěží i přes Skandinávii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud