Jiří Vítek
13. dubna 2019 • 20:40

Zpět mezi smrtelníky. Výchozí pozice Komety se změní, ambice nikoliv

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončil hon třinácti pronásledovatelů na brněnského suveréna, skončila nadvláda Komety. Potlesk, kterým brněnští fanoušci vyprovázeli své hráče do kabin, nebyl jen za tuhle sezonu, která skončila čtvrtým místem. Byl to dík za uplynulou tříletku, která vrátila ještě nedávno zaprášené hokejové značce vítěznou auru.



Vypadnutí s Libercem neznamená odchod ze scény mezi céčkové herce, ambice Komety se rozhodně nesnižují jen proto, že tentokrát končí bez medaile. Jen před ní stojí stejná výzva jako před rokem: Postavit tým podobný tomu, který získal v předchozích dvou sezonách dva mistrovské tituly.

Kometa měla štěstí, že po prvním triumfu udržela většinu kádru pohromadě, i díky tomu se jí následně vyhnula pověstná mistrovská kocovina. Majitel a trenér Libor Zábranský namíchal v létě roku 2016 koktejl, kterým se dva roky opájela celá jižní Morava.

Po minulém ročníku však přišly ztráty, které s šampionem zamávaly. Hledání náhrady za Jakuba Krejčíka, Hynka Zohornu či Martina Nečase se táhlo, ani jedna z výsledných variant však nevrátila brněnskou kvalitu na úroveň, které dosáhl mistrovský tým.

Ztráty nabouraly extraligového suveréna a srazily jeho potenciál na semifinálovou laťku. Kometa se sklonila před Bílými Tygry a ztratila zdánlivou auru neporazitelnosti. Zkušená kostra týmu zestárla, liberecká smečka působila živěji a měla hlouběji zapuštěné kořeny.

Co dál bude dál s brněnskou hokejovou fabrikou? Cíle se nemění, výchozí pozice ano. Do příštího ročníku už Kometa nepůjde jako kořist pro třináct chrtů, ale bude „jen“ jedním z favoritů. Pro Brno jen dobře, pád mezi hokejové smrtelníky může vyvolat ještě větší hlad po úspěchu.

Budoucí podoba klubu bude záležet na rozhodnutích klíčových postav. Libor Zábranský v roli trenéra, Leoš Čermák s kapitánským céčkem na hrudi a Martin Erat v pozici lídra – to byla v posledních třech letech hlavní vizáž úspěšného klubu.

O tom, zda se na výše zmíněných rolích a jejich obsazení něco změní, ukážou až budoucí týdny a měsíce. Zábranského však určitě čeká další manažerská výzva: Naplnit vysoká očekávání fanoušků a udržet brněnský fenomén dostatečně vysoko do doby, než splní své rodině sen o novém stadionu.

SESTŘIH: Kometa - Liberec 1:3. Brno mistrovský hattrick nepromění, zastavili je Tygři
Video se připravuje ...

Majitel a trenér Komety Libor Zábranský a trenér Liberce Filip Pešán si třesou rukama po konci série.
Majitel a trenér Komety Libor Zábranský a trenér Liberce Filip Pešán si třesou rukama po konci série.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud