Jonáš Bartoš
17. června 2015 • 05:30

Jako na stříbrném EURO 96. Dovalil může uspět Uhrinovou cestou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér české fotbalové jednadvacítky Jakub Dovalil i hráči si to dobře uvědomují. Individuální kvalitou to proti nabušeným Dánům, Srbům, natož pak Němcům půjde velice těžko. Jak to udělat, aby se na domácí půdě tým dočkal úspěchu? Český kouč by mohl zkusit recept Dušana Uhrina, který s podobně složeným týmem na dospělém EURO 1996 v Anglii dokráčel až k senzačnímu stříbru.



Uspět jde i proti silnějším. Pavel Nedvěd o tom den před ostrým startem turnaje mluvil výstižně. Pokud se hráči obětují jeden za druhého, budou bojovat jako tým a dodrží taktické pokyny, pak si na nich vylámou zuby i mnohem silnější kusy.

Jiná cesta pro partu trenéra Dovalila v zápasech na šampionátu v Praze není. Kádr postrádá velké hvězdy směrem dopředu, muže schopné zamotat obranu a sázet hattricky. Musí se na to jít jinak. Poctivou prací odzadu a kolektivním pojetím.

Šance jsou 60:40 pro Dánsko, říká před vstupem do ME Dovalil
Video se připravuje ...

Přesně tak se zrodil největší úspěch české novodobé fotbalové éry. V roce 1996 nehrála Uhrinova parta extra líbivý fotbal. Ale tým pozorně bránil, dodržoval pokyny, hráči po individuální stránce každý zápas překonávali své limity. Měli také štěstí, stačí si vzpomenout na poslední zápas skupiny s Ruskem, kdy Vladimír Šmicer vyrovnával v úplném závěru a trefil postup do čtvrtfinále.

Tohle všechno zopakují hráčům i tři přímí aktéři tehdejšího senzačního úspěchu, kteří patří do aktuálního realizačního týmu. Petr Kouba, Jan Suchopárek i Radek Bejbl si v roce 1996 otevřeli dveře do velkého fotbalu. Tentokrát jde „jen“ o malé euro jednadvacítek, české fotbalisty v případě úspěchu ale může potkat to samé.

Také teď před domácím týmem stojí obrovsky našlapaná skupina, individuálně kvalitnější hráči. „Český celek je v tom samém rozpoložení jako tenkrát my, ty souvislosti tam určitě jsou,“ souhlasil Pavel Nedvěd, který v Anglii před devatenácti lety nastartoval epochální kariéru na mezinárodním poli.

Kluci musejí bojovat, jak ještě nikdy nebojovali, radí Nedvěd Čechům
Video se připravuje ...

Legendární postava české kopané den před vstupem do turnaje burcovala domácí mladíky. Když překonají sami sebe, mohou uspět i proti mnohem nadupanějším soupeřům. Při maximálním výkonu a potřebné dávce štěstí třeba dojdou až na samotný vrchol.

Potom si hráči zajistí i tu Nedvědovu fotbalovou nesmrtelnost, o které před novináři mluvil. Vedlejším bonusem mohou být rovněž milionové kontrakty ve velkých klubech, jejichž zástupci mládežnický turnaj bedlivě sledují. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud