Jonáš Bartoš
16. března 2016 • 05:00

Vrbovi se rýsuje útok. Necid je teď blízko pozici jedničky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelé tři měsíce před startem mistrovství Evropy jde o poslední větší zkoušku. Pavel Vrba předeslal, že přátelské zápasy se Skotskem a ve Švédsku budou závěrečným testem pro ty, kteří jsou na hraně nominace. Důležitá bude pozice koncového hráče, kde český kouč točil v kvalifikaci především tři jména – Davida Lafatu, Milana Škodu a Tomáše Necida. Podle aktuální situace by to měl být právě nejlepší střelec Bursasporu, kdo v létě na EURO potáhne českou ofenzivu.



Doba kralující dvojice Milan Baroš , Jan Koller je v českém týmu dávno pryč. Trenérovi Vrbovi chybí velký ofenzivní kalibr, v kvalifikaci se o střílení gólů hráči dělili. Nejlepším střelcem byl se čtyřmi zásahy  Bořek Dočkal , ofenzivní záložník.

Kdo si vybojuje místo na hrotu pro EURO ve Francii? V kvalifikaci Vrba nejvíc věřil Davidu Lafatovi – z deseti zápasů nastoupil sparťanský kanonýr sedmkrát v základu. Dvakrát dostal důvěru Tomáš Necid, v září 2015 v Lotyšsku odehrál celé utkání Milan Škoda .

V nominaci na nadcházející přátelské duely se Skotskem a ve Švédsku chybí David Lafata i Milan Škoda (ten ovšem ještě může být dodatečně donominovaný), naopak šanci dostává Matěj Vydra. Ten ve Vrbově výběru naposledy nastoupil v říjnu 2014, kdy odehrál závěrečných osm minut v Turecku.

Český kouč věří systému s jedním hrotovým útočníkem, na tom se nejspíš nic nezmění ani na turnaji ve Francii. Ve výběru budou pravděpodobně tři „hroťáci“.

Největší předpoklady pro roli ofenzivního lídra má Tomáš Necid. Vytáhlý střelec nabral v tureckém Bursasporu slušnou formu i potřebné sebevědomí. Ve 22 zápasech pálil přesně jedenáctkrát, je suverénně nejlepším střelcem týmu.

Přitom Necid jako útočná jednička Vrbových výběrů nezačínal, český kouč spoléhal především na Davida Lafatu, šanci dostal i Milan Škoda. Aktuální situace ale nahrává exslávistickému bombarďákovi - Škoda šel s formou po výborném podzimu znatelně dolů, Lafata má za sebou těžký návrat po zranění. 

O třetí místo v nominaci ještě bude tuhý boj, tentokrát se rýsuje slušná šance pro Matěje Vydru. Útočník Readingu se dostal ze zdravotních problémů, Vrbu zaujal v pátečním pohárovém zápase proti Crystal Palace, kde český forvard odehrál závěrečnou půl hodinu.

Vydra má výhodu v tom, že je odlišným typem než Lafata s Necidem. Spíš do rychlosti, brejkový typ s nebojácným zakončením. Pokud Vrbu přesvědčí proti Skotsku nebo ve Švédsku, mohl by se k nevytěžovanější dvojici dostat právě on na úkor Milana Škody, jehož forma šla na jaře dolů. Jeden z rébusů pro EURO 2016 by tak byl vyřešený.

Bez Lafaty i Škody, Vrba pozval na Skotsko a Švédsko nováčka Radu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud