Jonáš Bartoš
21. září 2017 • 17:30

Co čekat od Laver Cupu? Slabší pátek může znamenat tvrdou řežbu, ne exhibici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer bude v pátek fandit z lavičky, Tomáš Berdych s Rafaelem Nadalem si společně poprvé vyzkouší „pouze“ čtyřhru. Na straně výběru Světa zase první den Laver Cupu vynechá hostující jednička Sam Querrey. Proč? Kapitáni Björn Borg a Patrick McEnroe zřejmě své nominace vymysleli tak, aby nejlepší borce pustili na kurt v následujících dnech, které jsou hodnocené více body. Věřme, že nás od pátku do neděle čeká tvrdé zápolení o celkové vítězství, nikoliv přátelská exhibice tenisových hvězd.



Jde o první ročník, vážnou zkoušku nového formátu tenisového zápolení. Laver Cup v Praze je velkoryse dělaná, monstrózní akce lákající na největší esa světového tenisu. Co ale od zápolení na unikátním černém dvorci v O2 Areně doopravdy čekat?

Všichni zúčastnění tenisté svorně odmítají, že si do Prahy přiletěli zahrát v exhibičním tempu. Odfrknout si, s rodinou obhlédnout památky, případně večer navštívit bary v centru? Tohle prý nehrozí, výběry Evropy i Světa se soustředí na hraní tenisu, alespoň to svorně tvrdí.

Když fanoušci spatřili nominaci do duelů pátečního dne, možná lehce vydechli zklamáním. Do dvouher na úvod nejdou Rafael Nadal ani Roger Federer , španělská světová jednička se alespoň ukáže v závěrečném deblu po boku domácího Tomáše Berdycha .

Kdo ale pozorně pročetl pravidla třídenního zápolení, v šetření velkých jmen možná spatří logiku. Vzhledem k formátu Laver Cupu nikdo z hráčů nesmí zasáhnout do dvouhry v pátek i v sobotu, šestice nominantů se v obou týmech prostřídá. Björn Borg tak největší taháky celé akce nasadí do tří singlů v sobotu, kdy už se v každém duelu hraje o dva body, nikoliv o bod. V neděli je pak hodnocení vítězného duelu „fotbalově“ za tři body, důležitost zápasů tím postupně stoupá.    

Podobně postupuje i kapitán výběru Světa John McEnroe, který do zahajovacích dvouher vyslal Francese Tiafoea (72. v žebříčku), Johna Isnera (17.) a Denise Shapovalova (51.). Papírově kvalitnější trojice Sam Querrey (16.), Nick Kyrgios (20.) a Jack Sock (21.) půjde do bojů ve dvouhrách také až druhý den.

Šetření u největších hvězd může znamenat, že oba týmy berou zápolení o novou trofej opravdu vážně. Všichni aktéři evidentně pečlivě zvažovali strategii, koho a kdy na kurt vyslat. Tak, aby vyzráli na své soupeře a na konci víkendu se mazlili se stříbrným pohárem.

Akce, která má ohromnou podporu a dosah až k miliardě diváků na celé planetě, si takový přístup rozhodně zaslouží. Hráči by se ze všech sil měli rvát o každý fiftýn a předvést pražskému publiku zajímavou podívanou až do závěrečných míčků. Už kvůli fanouškům, kteří do monstrózní tenisové akce investovali nemalé částky, aby na vlastní oči tenisové hvězdy spatřili. 

Laver Cup je jedinečná tenisová událost, kterou nelze s ničím srovnat, shodují se tenisté
Video se připravuje ...

Berdych v OVERTIME: Na okruhu žijeme v bublině. Laver Cup to změní
Video se připravuje ...

Tenisové hvězdy v Praze! Federer a spol. házeli tenisáky, hráči pořizovali selfie
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud