Jonáš Bartoš
19. května 2018 • 18:12

Proč je Plzeň také mistrem? Slavia i Sparta si házely klacky pod nohy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampaňské, euforické oslavy, téměř 400 milionů na kontě. Viktoria Plzeň vypustila rybník ambicím Slavie i Sparty a křepčí s mistrovským titulem v kapse. Vrbův soubor ušel téměř celou cestu ke kýženému úspěchu během fantastického podzimu. Pražští rivalové nedokázali využít ani jeho nečekaně velkého jarního klopýtání. Měl to být souboj tanků s týmem, který vsadil na prověřené know how a měl v ruce jen klacky, jak podotkl před startem generální manažer Adolf Šádek. Klacky si od začátku sezony nakonec házely pod sebe házeli mohutně posilující konkurenti a Viktoria i s jejich pomocí náročný finiš zvládla.



Mistrovský pohár míří do Plzně zaslouženě, v aktuální sezoně se nenašel soupeř, který by se v tabulce dostal před Vrbův kolektiv. Jarní strádání hází na plzeňské oslavy kaňku. V konečném součtu to ale nemohlo dopadnout jinak než oslavným potleskem ve Štruncových sadech.

Michael Krmenčík se i přes jarní útlum a zranění drží v čele ligových kanonýrů, v rozhodujícím duelu s Teplicemi navíc vstřelil vítězný gól. Západočeši zůstávají nejlépe střílejícím týmem. Méně branek inkasovala pouze defenziva Slavie. Od samotného startu předváděli nejlepší fotbal a šli za primátem, především jejich podzimní jízda všem vyrazila dech.

Na jaře zkušený kolektiv vypadl z rytmu, vrchol zmaru přišel při pětigólovém výprasku ve Vršovicích od Bohemians. Plzeň ztratila klid i pohodu, rostla nespokojenost fanoušků. Soupeři dostali slušnou šanci, aby se na lídra dotáhli. Jenže nabídku na zteč nevyužili.

Obhájce ze Slavie se spíš soustředil na uhájení druhého místa, případně triumf v poháru, který se mužstvu skutečně povedl. Trenér Trpišovský začal v zimě mužstvo učit nový styl, nakonec se mu nepodařilo být ani nejlepším jarním týmem. Domácí výbuch s Jabloncem ve chvíli, kdy tým stále matematicky zůstával ve hře o ligový primát, zůstává těžko vysvětlitelným selháním...

Sparta po příchodu Pavla Hapala rozhodně šla výkonnostně nahoru, ale i na jaře ztratila několik slibně rozjetých zápasů. Po remíze v Plzni zhasla i poslední naděje, jak Vrbův soubor vážně prohnat.

Cesta k titulu se Plzni uvolnila, původně největší favorité předčasně vyklidili pozice. Viktoria si díky fantastickému podzimu rozjela ligu tak, že ani přes výsledkový a herní útlum už mužstvu primát nikdo nesebere. Stvrzení celoročního snažení bylo nervózní a s výpadky, ale Plzeň nakonec poslední krok zvládla.

Zkušený kolektiv přidává od sezony 2010/2011 svůj pátý mistrovský zářez, potřetí s podpisem trenérského guru Pavla Vrby . Parta kolem Matúše Kozáčika , Romana Hubníka , Davida Limberského , Daniela Koláře , Milana Petržely či Marka Bakoše zvládla ještě jeden důležitý triumf.

A je obzvlášť důležitý. Přímá vstupenka do základní skupiny Ligy mistrů zajistí klubové pokladně potřebné příjmy, aby vedení mohlo nastartovat postupnou, ale nevyhnutelnou přestavbu.

„Tvrdé jádro“, které vybojovalo pro město všechny velké úspěchy, nemládne. 35. narozeniny na jaře oslavil Marek Bakoš, to samé letos čeká Milana Petrželu, Davida Limberského i Matúše Kozáčika. O rok mladší je Roman Hubník, v kádru figurují i další ostřílení třicátníci (Hruška, Kolář, Hořava, Kovařík).

Tahle parta si zaslouží užít ještě jeden evropský dýchánek, Liga mistrů patřila mezi nejsilnější motivační motor, který zkušený tým hnal úspěšnou sezonou.

Pokud ale Viktoria chce v úspěšné éře pokračovat, musí do „tvrdého jádra“ už v létě začlenit další mladší borce, aby postupně přebírali otěže. Jarní strádání představuje dostatečnou výzvu k tomu, aby v Plzni došlo ke změnám.    

Plzeň mistr ligy! Titul pro Čišovského, euforie, Šádek úplně durch
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 2:1. Viktoria slaví titul i jistou Ligu mistrů
Video se připravuje ...

Profil Michaela Krmenčíka - nejnebezpečnější ligový kanonýr
Video se připravuje ...

TOP 5 gólů mistrovské Plzně: Nechytatelná rána Koláře i Krmenčíkův volej
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud