Jonáš Bartoš
27. května 2018 • 13:30

Ronaldův odchod z Realu? Náznak přestavby. A rovněž Neymarův nástup?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V elektrizujícím finále Ligy mistrů nehrál Cristiano Ronaldo klíčovou roli. Jenže po sobotní noci v Kyjevě je to stejně slavná značka CR7, o které se živě diskutuje. Co znamenají jeho slova, že nemusí zůstat v Realu? „Bílý balet“ v pozici šampiona možná chystá omlazovací kůru – a post hlavní hvězdy chce svěřit brazilskému kouzelníkovi Neymarovi, jehož případný transfer by znamenal další přestupovou bombu.



Cristiano Ronaldo branku Liverpoolu nevstřelil, roli hlavního hrdiny si uzmul Gareth Bale, případně chybující gólman Loris Karius. Ronaldo ani Bale ale příští sezonu bílý dres evropských šampionů oblékat nemusí.

„Teď si chci užít trofej a v příštích dnech dám fanouškům odpověď. Bylo opravdu krásné hrát za Madrid. Jestli je to loučení? Odpověď přijde za pár dní. Budoucnost žádného hráče teď není důležitá. Teď píšeme historii a za pár dní něco řeknu.“

Když tohle prohlásí Cristiano Ronaldo těsně po dokončení zlatého hattricku s Realem v Lize mistrů, spustí tím logicky salvu diskuzí. 33letý forvard, pětinásobný majitel Zlatého míče, nejlepší střelec historie soutěže i aktuálně ukončeného ročníku.

Proč by Ronaldo odcházel? Řeči o změně klubu se kolem něj během devíti sezon, ve kterých září v královském klubu, točily mnohokrát. Poslední dobou ale nastalo ticho po pěšině – CR7 vlastní smlouvu ještě na tři sezony, několikrát zopakoval, že v Madridu rád dokončí kariéru. Proto vyvolávají jeho věty po úspěšném sobotním finále takový rozruch.

Real je právě korunovaným trojnásobným šampionem, parta hvězd pod taktovkou Zinedine Zidana dokončila unikátní věc. Jenže v klubu musí myslet i na budoucnost, fotbalový život je zvlášť v jednom z nejslavnějších celků světa neúprosný.

Jádro týmu už je dlouho pohromadě, proti Liverpoolu dokonce naskočila stejná základní sestava, jako před rokem proti Juventusu. Značí to o výjimečnosti hráčů, kteří se na Santiago Bernabeu dali dohromady. Na druhou stranu nevydařená sezona v La Lize i v domácím poháru naznačila, že mazáci s třemi křížky na krku nemůžou klub táhnout věčně. Mužstvo je okoukané, v zápasech se slabšími celky obtížněji hledá motivaci.

Proto bude nutná postupná přestavba, byť to po vyhraném finále Ligy mistrů zní zvláštně. Pokud by Ronaldo myslel svůj odchod vážně, klidně to může znamenat příchod jiné ústřední hvězdy. Převzít roli po jednom z nejlepších hráčů historie může asi jen jeden borec – Brazilec  Neymar , nejdražší fotbalista planety už nějakou dobu braný jako nástupce fenoménů Ronaldo, Messi .

Příběh brazilského hrdiny je dobře známý. Miliardový odchod z Barcelony do PSG z loňského léta znamenal sice titul ve francouzské lize a dominanci v domácím poháru, jenže také smutek ze zranění, kvůli kterému Neymar vynechal klíčové zápasy sezony. PSG bez ústřední postavy v Lize mistrů opět skončilo v osmifinále, tentokrát na kopačkách pozdějšího šampiona z Madridu.

Sestřih finále LM: Real Madrid - Liverpool 3:1. Rozhodly minely brankáře Kariuse
Video se připravuje ...

Neymar by pomohl i marketingu

Ven prosakují zprávy, že Neymara francouzská soutěž nebaví, že by se rád vrátil na španělské trávníky. Vedení Realu samozřejmě nelení a někdejší opoře Barcelony hází vábničku.

Neymar by Madridu zcela jistě pomohl nastartovat novou éru. Brazilský šikula by se klubu hodil i z marketingového hlediska – asi žádný jiný fotbalista nemá takový věhlas a potenciál, aby jen prodej nových dresů zaplatil astronomický přestup. Navíc už přesvědčil, že zvládá ohromný tlak a ustojí roli hlavní hvězdy.

S Ronaldem by si mohli prohodit role. V Paříži by CR7 opět dostal klíčovou pozici, možná i novou motivaci do závěrečné fáze kariéry. Bohatí šejkové by jistě doufali, že právě on do týmu napumpuje vítěznou mentalitu na blyštivé evropské scéně. Jak Ronaldo prohlásil bezprostředně po skalpu Liverpoolu – Liga mistrů by měla být přejmenována na CR7 Champions League, tak je v ní nabušený Portugalec dominatní. 

Přes to všechno je stále možné, že v Realu se žádná velká přestavba konat nebude. Ronaldo si možná jen pohrál s novináři i s veřejností a za pár dnů opět sdělí, jak je v Realu šťastný a že s vítěznou skvadrou hodlá bořit další milníky.

Reálněji vypadá přestup v případě Garetha Balea, který připustil, že v Madridu není s rolí střídajícího žolíka vůbec spokojený.

Brousí si na něj zuby celá Premier League, kam by velšský démon rád vrátil své kopačky. Čeká ho příjemné probírání lukrativními nabídkami, lépe než výkonem ve finále si o nové angažmá těžko mohl říct.

Navíc peníze z jeho přestupu pomůžou i Realu, pokud se rozhodne na trhu lovit nové drahé tváře. Případně by i on přispěl k zaplacení Neymara, jenž by se po roce vrátil na scénu La Ligy. Jen v roli úhlavního nepřítele Barcelony, nikoliv velkého kamaráda a pomocníka Lionela Messiho.    

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud