Jonáš Bartoš
1. června 2023 • 12:00

Koubek jako krátkodobá léčba a bič na hvězdy. Další krok? Zahraniční trenér

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JONÁŠE BARTOŠE | V hlavě Adolfa Šádka nebyl první variantou, nicméně už na jaře figuroval Miroslav Koubek v myšlenkových pochodech západočeského bosse. Proč se majitel Viktorie upnul na nejstaršího trenéra v lize? V časovém presu hledal schůdnou, prověřenou alternativu. Zároveň věří, že náročný kouč dokáže mužstvo postavit do latě, aby šlapalo podobně jako v titulovém roce 2022.



Vztahy mezi Koubkem a Šádkem už se srovnaly. Nic tedy nebrání tomu, aby ostřílený trenér podruhé převzal klíče od kanceláře v Doosan Areně. Plzeňského šéfa nejspíš přesvědčilo, že ví, koho přivádí, sází na zkušenost se schopností okamžitě uhrávat požadované výsledky. V časové tísni také neměl příliš na výběr.

Pro mnohé padlo Koubkovo jméno překvapivě, leckteří čekali na Bílkovo místo někoho mladšího, perspektivnějšího. Ve stále nejistých časech ale Šádek neměl příliš argumentů, jak přesvědčit jiné adepty. Martin Svědík, potažmo Jaroslav Veselý, kteří by na základě nedávných výsledků splňovali kritéria náročného prostředí v Plzni, na západ Čech bez ekonomických garancí nového majitele jít nechtěli.

Naopak Koubek bere Plzeň jako další velkou výzvu. Před osmi lety odcházel z klubu s pocitem rozdělané práce, vyhazov po nepovedeném předkole Ligy mistrů a několika špatných výsledcích kousal těžce. Nyní dostane prostor k nápravě. Přes pokročilý věk se cítí v plné síle, aby svou misi zvládl.

Chytrým tahem může být příchod Jana Trousila. Mladého kouče plného ambic, jenž dokázal Vyškov zvednout až k vrcholu druhé ligy. Jeho práci s uznáním sledovali na Slovácku, v Brně nebo v Baníku. Do Plzně může přinést nový elán a vhodně doplnit precizního Koubka.

Úkol pro nové trenérské duo bude jednoduchý. Po bídném jaru především srovnat kolektiv, který má předpoklady na to, aby dosahoval úplně jiných výsledků, než jakými se prezentoval ve druhé polovině sezony.

Koubek je přesně typem trenéra, který dokáže z hráčů vyždímat maximum, vyžaduje naprostý profesionalismus, dbá na taktické rozbory a sleduje nové trendy. Tvrdý přístup se může po čase mnoha hráčům zajídat, ale kabina Viktorie v současném stavu podobný kopanec potřebuje. Hráči nad sebe dostanou tvrdý bič, už v závěru sezony byli Šádkem upozorňováni, že místo v týmu si musí zasloužit a ode všech očekává odpovídající nasazení.

Angažování Koubka je prvním, krátkodobým krokem. Už s jeho jmenováním ale v klubu musí pracovat na koncepčních věcech a budovat tvář mužstva do dalších let. Pokud se podaří dohoda s novým vlastníkem, dalším krokem v blízké budoucnosti může být angažování zahraničního trenéra.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud