Josef Káninský
20. dubna 2016 • 16:45

Kronika golfového Kocourkova. Zájmy hráčů jsou úplně potlačené

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší domácí golfista Filip Mrůzek chce, aby se ho to netýkalo. Nepočetná skupina domácích profesionálů nezná kalendář nejbližších týdnů ani měsíců. Sedm let poté, co byl golf zařazen na olympijský program, je místní prostředí tohoto sportu tak rozklížené, až je s podivem, že jediná skoro jistá účastnice Her v Riu Klára Spilková drží výkonnost. Však taky trénovala v cizině a za velkého sponzora získala globální firmu. A má v plánu přesídlit do Ameriky. Co taky tady, že...



První, třetí a devátý hráč konečného pořadí loňské domácí turnajové profisérie Czech PGA Tour vstoupili do nově utvořeného Prague Golf Teamu (PGT). V běžném prostředí by nemělo být pochyb, že budou startovat na jediném turnaji evropské kategorie challenge na domácím území (Kunětická Hora, 26. - 29. května). To by však promotérem D+D Real Czech Challenge nesměl být konkurenční Relmost.

Jeho majitel Petr Dědek buduje tým profesionálních golfistů už několik let, mnozí se však do něj zdráhali vstoupit, protože se jim zdály být nevýhodné finanční podmínky. Nicméně Relmost disponuje portfoliem tří vlastních turnajů a má díky dohodám s jinými promotéry k dispozici divoké karty do zahraničí. A tak má i pět vlastních hráčů, s dalšími pak partikulární dohody.

Dědek se rozhodl brát PGT jako konkurenci a jeho členy si pěkně povodit. Šéfovi "pražanů" Michalu Krejčímu z toho ruply nervy - s informací, že jeho hráči Můzek, Stanislav Matuš ani Marek Nový se na Kunětické Hoře neobjeví, protože promotér je do startovního pole nevezme, pustil do éteru výpad vůči Dědkovi, že mu nejde o rozvoj českého mužského golfu, nýbrž o jiné zájmy.

Odehrála se klasická přestřelka oficiálních prohlášení a vážené čtenáře zde ušetříme podrobností. Každá strana sice může mít "de iure" svou pravdu, ale neváhá ji propojit s úmyslnou dezinterpretací stanoviska strany druhé. V prostředí, které za sedm let nedokázalo ani o krok přiblížit jediného mužského sportovce olympiádě a disponuje sotva dvacítkou plně profesionalizovaných hráčů, je taková výměna názorů mezi pány v dobře padnoucích sakách trapná.

Start zmíněné trojice na Czech Challenge je nakonec stále otevřený, protože Dědek hraje dál svou hru poukazem na to, že uzávěrka hráčské listiny je až za měsíc. Ostatně, to odpovídá tradici dělat z udělování divokých karet velkopanský akt, k jakému bez známky sebereflexe sklouzává nejen promotér, ale i Česká golfová federace (ČGF), kdykoli vysílá kamkoli své amatéry.

Je tu jasné bezvládí. Každý si hlídá to svoje

Připravit se cíleně na jeden vrchol sezony tedy mnozí golfisté dost dobře nemohou. A letos většina dokonce neví, nač se vlastně mají připravovat. Pokračuje totiž roztržka mezi společností Česká 1, dosavadním organizátorem domácího turnajového okruhu, a střešní organizací PGA Czech. Tady jde o peníze, údajný dluh bratru 250 tisíc korun, ale dost spíš jde opět o neschopnost domluvit se.

A tak sice Česká 1 oznámila vstup do sezony dobře dotovaným turnajem, její šéf Pavel Krenk však zároveň na tiskové konferenci uvedl, že připraví ještě jeden a u toho může pro letošek zůstat. PGA Czech informuje o nadcházející sezoně strohým výčtem šesti turnajů, jež uspořádá sama, ale už ten první (Slavkov/Austerlitz, 15. - 17. května) je na vodě, protože Česká 1 má páky, jak ho zablokovat. O podmínkách, za jakých by se mohlo hrát, se prý jedná.

V tomto sporu jsou zájmy hráčů už úplně potlačené. A tak nejlepší profesionálové jezdí do ciziny, což se jim prodraží, a nevědí, o kolik peněz si budou moci zahrát v tomto roce doma. Stavějte na něčem takovém rozpočet.

Mrůzka, jenž má díky částečnému úspěchu v loňské kvalifikaci European Tour šanci zhruba na sedm startů v ostřejší evropské konkurenci, ta situace mrzí. Snaží se na ni nemyslet, jenže povzbudivé to moc není. Je tu jasné bezvládí, každý si hlídá svoje a pokrok veškerý žádný.

Zvláštní pozici dlouhodobě zaujímá ČGF. Olympijský status přijala před lety s pompou. Za tu dobu ale plně nedokázala pochopit, že jí s ním na stůl přistála také povinnost starat se plnohodnotně nejen o amatéry, ale i o profesionály. To znamená nejen přerozdělit dotace, ale také řídit a regulovat. A dupnout, když se objeví problém či spor. Buď na to federace v dohadování s pány v oblecích napěchovaných egem nemá a neví, jak na to, nebo to prostě nezkusila.

Z tohoto místa i z mnoha jiných proto ať je varován kdokoli, kdo by se úspěchem Spilkové oháněl jako úspěchem českého golfu. Ten je sice plný lidí, kteří rádi hovoří o kontaktech ve Skotsku, v Německu, Emirátech i na Floridě, ale místo aby se tato "erudice" promítla na domácí scéně, říkají si o to, aby někdo navázal na legendárního Ondřeje Sekoru a napsal nové kapitoly do Kroniky města Kocourkova.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud