Karel Häring
23. dubna 2012 • 12:20

O Pražském jaru hrůzy i o vítězné inspiraci U2

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT VĚCÍ, KTERÉ JSME SE NAUČILI O VÍKENDU. Že Sparta prožívá nejhorší jarní část v historii Gambrinus ligy, že i Pep Guardiola dělá chyby a že i U2 může pomoct k postupu do Premier League.



Sparta: 8. tým jarní tabulky…

Do druhé části Gambrinus ligy vstupovala Sparta s šestibodovým náskokem na Liberec, po deseti jarních kolech je druhá (-4) za Slovanem. Z třiceti možných bodů získala jen čtrnáct, což ji řádí až na osmé místo jarní tabulky a zároveň to znamená pouze šestačtyřicetiprocentní úspěšnost.

Tak nízké číslo Letenští ještě nikdy v historii samostatné nejvyšší soutěže nezaznamenali, dosud nejslabší odvetnou část zažili v sezoně 1995/1996 (51%).

Zklamaný Jiří Jarošík
Zklamaný Jiří Jarošík

Když „rudí“ získají ve zbývajících čtyřech duelech aspoň osm bodů, dostanou se procentuálně nad zmíněný ročník. Jenže kdo teď takové bodové úrodě věří...

Každopádně se tahle bída netýká jen Sparty. Tři kluby z metropole okupují v jarní tabulce pozice od 12. místa níž. Jedinou výjimkou je pátá Dukla. Tohle je z pohledu Letenských a spol. hodně smutné Pražské jaro...

Nejcennější titul Realu?

Když favorit neobhájí titul, obvykle se říká, že si jej prohrál sám větším počtem ztrát než v předchozí sezoně. Jenže v případě Barcelony, která už při sedmibodové ztrátě na Real kapitulovala, to neplatí.

Pokud by se jí podařilo vyhrát zbývající čtyři duely, dostane se na 93 bodů, což je hodnota, která by jí ve dvou z předchozích třech mistrovských sezon stačila na titul. To dokazuje, že navzdory mírnému zhoršení nešlo o zásadnější propad.

Naopak to jen zvyšuje unikátnost díla, k jehož dotažení Realu chybí šest bodů. Sebrat titul týmu, který je považován za jeden z nejlepších v historii fotbalu, je mimořádný počin.

Stejně jako by byla stovka bodů, na níž Madrid, pokud vyhraje zbývající čtyři duely, dosáhne. To španělská liga ještě nezažila.

I Guardiola dělá chyby

Sobotní El Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid (1:2) ukázalo, že ani Pep Guardiola není neomylný.

Do unaveného týmu chtěl vnést svěží síly, jenže sázka na talentovaného mladíka Tella mu nevyšla, stejně jako sázka na tříčlennou obranu nebo zařazení Thiaga do středu zálohy vedle Busquetse. Nefungovalo to, respektive na něj José Mourinho vyzrál.

Jaké je pro to vysvětlení? Možná tím jen (výrazněji než chtěl) ukázal, že je pro něj za současné situace důležitější Liga mistrů. Ostatně nebyl sám.

Jeho protivník v Champions League, trenér Chelsea Roberto di Matteo, zatočil se sestavou ještě výrazněji. Ovšem aspoň na bod mu to stačilo.

Zázrak z Dortmundu

Poslední tým s výjimkou Bayernu Mnichov, který v bundeslize obhájil titul, je Borussia Dortmund. Povedlo se jí to v polovině 90. let, jenže s jejím současným úspěchem se to nedá srovnat.

Tehdy patřila k absolutní evropské špičce, zato před sedmi lety slavnému klubu hrozil krach. Nebyly to lehké časy, jak zavzpomínal Sebastian Kehl. „Soustředění nebylo ve Španělsku, ale v Göttingenu a na venkovní zápasy se nelétalo, protože jsme jezdili autobusem.“

Borussii probudil trenér Jürgen Klopp a dovedl ji na vrchol. Tahle pohádka by měla sloužit jako příklad: Ne Real, Chelsea, Bayernu či Spartě, které fungují na jiných principech, ale celkům jako Plzeň, které se v jedné sezoně dostanou na vrchol favoritům navzdory, jenže pak se propadnou. I tyhle kluby mohou vydržet na trůnu déle než jeden rok.

K postupu pomohli i U2

Když Marek Matějovský opouštěl Reading a zamířil do Sparty, věřil, že díky Lize mistrů zažije velké zápasy. Jenže to se mu zatím nesplnilo. Letenští teď navíc ztrácí v boji o titul, zatímco jeho bývalý zaměstnavatel slaví po čtyřech letech návrat do Premier League.

Velký podíl na tom má trenér Brian McDermott. K týmu přišel v průběhu minulé sezony a ze sestupových příček dovedl mužstvo do play off. V tomto ročníku už postoupil přímo.

Klíč k úspěchu? Žádné utracené miliony liber za posily. Sázka na vědu, disciplínu a víru ve vlastní síly. Před každým utkáním ukáže hráčům zhruba desetiminutové video.

Nejprve s chybami soupeřů, pak s gólovými akcemi Readingu či skvělých zákroků brankáře, to vše podbarvené autentickými televizními komentátory – a navíc hudbou. Vsadili na klasiku U2 – One.

Na konci každého videa je zkratka WNG (win the next game – vyhraj příští zápas). Hráči Reading se tím řídili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud