Karel Häring
19. června 2014 • 20:28

Čilý jako Chile. Úspěšný tým vychází z principů Španělska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chile zatím patří k těm zemím, které se na mistrovství světa starají o zábavu. Nejprve jejich všudypřítomní fanoušci, tedy do chvíle, než začali dělat brajgl (více než osmdesát z těch, kteří vtrhli do tiskového centra na Maracaná, musí do 72 hodin opustit Brazílii). Především to však platí pro fotbalisty. Předvádí živý fotbal, plný presinku, krátkých přihrávek a ofenzivy.



Ano, slyším ty komentáře, opak španělské nudy… Jenže to, co momentálně předvádí atraktivní Chilané, vychází i z principů, na nichž postavila svou dominanci Barcelona a potažmo Španělsko.

Trenér Chile Jorge Sampaoli je Argentinec. Pochází z města nedaleko Rosária a v tamním klubu Newell´s Old Boys se potkal s Marcelem Bielsou. Od jednoho z nejnedoceněnějších koučů současnosti se učil.

A pokračuje u reprezentace ve stylu, který jeho zkušenější kolega zavedl během působení u stejného národního týmu. Jak už bylo řečeno, spoléhá mimo jiné vysoký presink, přihrávky v trianglu, přímočaré útoky přes kraje a na až puntičkářskou analýzu soupeřovy hry a hledání slabin.

Hráči Španělska brání hráče soupeře ve vlastní vápněFoto Reuters

Ovšem nebyl to Sampaoli, kdo se v říjnu 2006 na startu se trenérské dráhy vydal na jedenáct hodin dlouhou cestu do Argentiny, aby si dojel pro Bielsovy rady. Tím byl Josep Guardiola.

Bývalý kouč gigantu z Nou Campu pochopitelně v sobě nikdy nezapřel (Cruijffovu) barcelonskou DNA, ale zároveň se netajil tím, že se nechal inspirovat také dalším mentorem - Bielsou. Stejně jako Sampaoli.

Byli to právě hráči Guardiolovy Barcy, v kombinaci s oporami Real Madrid, kdo položili základ k zisku tří titulů v řadě z velkých šampionátů. A na počátku jejich éry předváděli podobně živý fotbal jako nyní Chile.

To však ještě stále těží z toho, že jde do soubojů na velkých turnajích spíš v roli outsidera. Až proti nim zaleze někdo v deseti lidech před vápno, už to taková zábava nebude.

Stejně jako v případě Španělů, kteří se museli naučit trpělivě (ano, házenkářsky) hledat malé díry, až u jejich zápasů prý začali někteří často zívat.

Chile to zatím řešit nemusí a může nás bavit dál. Protože tento styl fotbalu ve své původní podobě zůstává atraktivní. Prostě čilý.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud