Karel Tvaroh
26. dubna 2024 • 13:30

Kdo chce vyhrát Premier League, musí zdolat Tottenham. Vykopává Arsenal

Autor: Karel Tvaroh
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejné ambice, různé rozpoložení. I tak by se dal popsat boj o trůny v Premier League. Arsenal odpověděl na ojedinělý výkonnostní propad pětigólovým výpraskem Chelsea, Liverpool zaváhal na hřišti Evertonu a Manchester City si pojistil nejvýhodnější výchozí pozici další hladkou výhrou. Trio uchazečů o titul anglického mistra ale přece jen v rámci nabitého kalendáře závěrečných bojů jedno spojuje: konfrontace s nebezpečnými Spurs. Na Tottenham Hotspur stadium už v neděli zavítá Arsenal.



Manchester City vyslal ve čtvrtek večer svým pronásledovatelům jasný signál. Tým Pepa Guardioly si bez sebemenších potíží podmanil Brighton. Výhra 4:0 se zrodila po dominantním prvopoločasovém výkonu. Hosté se navíc s lehkostí obešli bez norského zabijáka Erlinga Haalanda, nejlepšího klubového střelce posledních dvou sezon.

Ačkoliv se domácí prezentovali místy až naivním fotbalem, těžko podceňovat význam triumfu favorita na jihu Anglie. I přes tristní formu De Zerbiho mužů si z arény Seagulls od září minulého roku odvezli všechny tři body jen hráči Arsenalu.

O síle úřadujícího anglického mistra snad ale vůbec nejtrefněji vypovídá, že pět kol před koncem prakticky nikdo nepochybuje o tom, že si pro titul dokráčí bez ztráty kytičky. Protože to mají ve svých rukách. Stačí, abychom nahlédli do nedávné historie. A nebo si poslechli samotného Guardiolu. „Pokud jsme na dostřel (čela), zvládneme to,“ prohodil na tiskové konferenci po březnové remíze na Anfieldu.

Zdá se, že letošní jaro potvrdí onu teorii. I přesto, že jsou bleděmodří v aktuální sezoně objektivně zranitelnější než kdy dřív, že je španělský manažer prakticky neustále nucený improvizovat a že se Mikelovi Artetovi podařilo udělat z Arsenalu - největšího konkurenta Citizens - takřka dokonale naprogramovanou mašinu s nejlepší defenzivou v Evropě.

Víkendový program vysílání Premier League na Canal+ Sport Víkendový program vysílání Premier League na Canal+ SportFoto Canal+ Sport

Za vším hledej Tottenham 

Naštěstí se bavíme o Premier League, soutěži, ve které nic není nemožné. Prakticky každé kolo nám elitní anglická fotbalová liga servíruje nějaké to překvapení.

Pro ta největší nemusíme chodit zbytečně daleko. Stačí si vybavit poslední ztráty Arsenalu a Liverpoolu. A tak se datové predikce superpočítače Opty dramaticky mění každou chvíli.

Jestli má Manchester City ještě někde zaváhat, nejpravděpodobněji se tak stane v aréně Tottenhamu. V ní se totiž hráčům Pepa Guardioly ještě nepodařilo v rámci Premier League vyhrát, ani vstřelit gól. Šanci to změnit budou mít za tři týdny. Ale nepředbíhejme. Na řadě je totiž Arsenal.

První z tria favoritů potřebuje přehrát Tottenham už v neděli. Gunners vyhlíží jeden z určujících zápasů celé sezony na té nejméně oblíbené adrese. Osud severolondýnského derby prakticky nezajímá, kdo má lepší formu.

Anketa

Kdo získá titul v Premier League?

Manchester City
Liverpool
Arsenal
někdo jiný

Zatímco hosté musí vyhrát, aby si udrželi titulové naděje a nepustili City do případného trháku, domácí mají kromě honby za vysněnou Ligou mistrů ještě silnější motivaci. Možná tu nejsilnější, kterou se můžete ve fotbalovém světě nechat pohánět. Někdo to nazývá nenávistí, jiný nepřejícností a další rivalitou.

Jen se zeptejte Jürgena Kloppa, jak těžké je ustát městské derby v roli favorita, pokud hrajete o všechno. Stejně jako Everton ve středu, hráče Spurs v neděli požene touha překazit svým odvěkým nepřátelům cestu za titulem po 20 letech.

Ačkoliv se Artetovi muži musí chystat na každý zápas jako na ten rozhodující, sami jistě cítí nejlíp, že blížící se „NLD“ je klíčem k úspěchu. Má skoro až magickou moc. Nejde jen o tři body, ale o posílení víry v kolektivní úsilí. A třeba také o jistou psychologickou výhodu na Manchester City.

Jak porazit Tottenham? Je pro londýnské celky lepší mít delší pauzu, nebo jet v jednom kole? I o tom budou diskutovat hosté ve speciálním zápasovém studiu Match Time v neděli odpoledne.

V rámci nabitého programu nabídneme i to nejlepší z redakčních rozhovorů se samotnými aktéry severolondýnského derby. Těšit se můžete i na sobotní Match Time, který se věnuje odpolednímu zápasu mezi West Hamem a Liverpoolem (13:30). Na něj naváže tradiční konferenční přenos od 16:00. Jinými slovy, i blížící se anglický víkend nabízí pestrou podívanou. Buďte u toho s námi.

Přeju vám příjemnou zábavu ideálně ve společnosti Premier League.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud