Kristiina Mäki
31. října 2022 • 10:56

Štěstí, zdraví láska. Kdy přát a co je vlastně hodně? Vztáhněme to na sebe

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jo, tentokrát to nebude čistě sportovní článek. Nebo jo? Frázi ‚Hodně štěstí, zdraví a lásky‘ používá snad každý z nás. Ať už někomu přejeme k narozeninám, svátku, svatbě, narození dítěte nebo jen tak. Někdo dokonce celou frázi zkracuje a přeje ‚jenom‘ zdraví, protože je to údajně to nejdůležitější, a k tomu dodá, že zbytek si může koupit. Děláte to někdy, když onu frázi přejete blízké osobě? A jak moc je vlastně hodně?



Beze sporu se všichni shodneme, že zdraví je nejdůležitější. Za mě bych nedodávala, že zbytek se dá koupit. Pojďme se zamyslet nad celým spojením. Třeba přejeme zadané osobě štěstí a zdraví, a vynecháme lásku, protože řekneme, že už partnera má. Nebo někomu, kdo netrpí na nemoci a je zdravý jako řípa, popřejeme jenom lásku. Nebo vítězi loterie už nepřejeme štěstí. Asi to nejlépe pochopíme, když si to vztáhneme na sebe.

ŠTĚSTÍ

Pocit nebo stav, kdy je k nám nakloněna štěstěna, tedy život se odehrává v náš prospěch. Opakem je smůla, která je nutnou součástí, protože bychom neznali hodnotu štěstí. Často jsou někteří lidé označováni, ba dokonce obviňováni z nadměrného štěstí. Třeba ve sportu, v losech nebo jakýchkoli situacích, které jedinec nemůže nijak ovlivnit. Nemůže ovlivnit rozhodnutí štěstí a jeho míru, ale už může ovlivnit, jak s ním naloží. A přesně to se pak promítne ve výsledku, kdy může být okolím označován za dítě štěstěny nebo smolaře. Přáli takovému člověku v životě lidé víc štěstí než ostatním, nebo naopak?

ZDRAVÍ

Stav těla a mysli, kdy jsme silní a odolní, nejsme unavení, ale máme sílu se unavit, tím pádem dobře spíme, což je nedílnou součástí, hormony v těle fungují správně a ovlivňují dobře naši náladu. Jak to, že je někdo téměř pořád zdravý a někdo spíš nemocný? Má někdo víc štěstí, nebo je prostě smolař a někdo mu přál zároveň málo štěstí i zdraví? Zdraví a celkově imunita je taková osobní kronika, kam od počátku života zapisujeme, jak se k tělu chováme. O štěstí se tedy nedá moc hovořit. Samozřejmě něco jiného jsou závažné nemoci, které tolik ovlivnit nejdou. Zdraví je možná jmenovatelem štěstí a lásky, i když možná někdo nebude souhlasit.

LÁSKA

Tady asi nenajdu jednu definici. Má mnoho podob a pořád ji poznávám. Pořád mě baví a tak nějak tuším, že její zábavnost jí musím vracet. Protože když se oheň neudržuje, má tendenci vyhasínat. Problém dnešní doby je, že všichni mají sirky, a tak dokážou zažehnout oheň téměř všude, ale už ho neudržují. Nebo nechtějí. Když nám někdo přeje lásku, přeje nám, abychom ji potkali? Nebo kdybychom měli víc štěstí, měli bychom víc lásky?

Je to možná až moc otazníků. Za mě je největší štěstí najít takovou lásku, která vás naplňuje a tvoří vaše já, toho, kým jste, drží vás v psychické a fyzické pohodě, tedy jste zdraví. Možná jste mysleli, že o lásce mluvím o osobě, ale jak jsem psala, láska má mnoho podob. Může to být láska ke sportu, k práci, k profesi nebo k čemukoliv. Budete taky o to víc zranitelní, a jakmile jeden ze zmiňovaných elementů bude v oslabení, budou strádat i ostatní a především vy.

Vzpomeňte si v tu chvíli, kolik lidí vám tento rok přálo štěstí, zdraví a lásku, a možná pouhou vzpomínkou dokážete jejich absenci zvrátit. Při zranění ve sportu, kdy se zdá, že všechno štěstí a zdraví se chytlo za ruku a šlo někam tam, může vše dát dohromady pouze čas a pozitivní myšlenka.

Tak vám přeju hodně disciplíny, odhodlanosti, dotahovat věci do konce a pracovat na sobě, na svém štěstí, zdraví a lásce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud