Květoslav Šimek
19. května 2014 • 18:36

Vůjtkův tým zaplatil na šampionátu hořkou daň za nezkušenost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Draze zaplacená zkušenost. Slováci na mistrovství světa vyloženě „zbabrali“ jediný zápas – s Francií. Vedli v něm 2:0 a 3:1 a přesto jej kvůli zbytečným chybám a faulům v poslední třetině ztratili 3:5. A právě tento duel stál Slovensko postup do čtvrtfinále.



Zkušený tým by podobný kolaps nedopustil. Jenže Slováci na šampionátu zkušený tým neměli – kromě matadorů Šatana s Nagym se to ve Vůjtkově výběru hemžilo nováčky. V sestavě se jich sešlo hned 12 (!). Což je mimochodem o jednu kompletní pětku reprezentačních noviců víc, než kolik jich měl trenér Vůjtek na stříbrném mistrovství světa před dvěma lety v Helsinkách.

Před šampionátem se Vůjtkovi z různých důvodů omluvilo 22 hráčů. Kanonýři Marián Gáborík a Marián Hossa válí v NHL (Gáborík je druhý v kanadském bodování play off, Hossa šestý), povinnosti ve Stanley Cupu měli i Zdeno Chára a Michal Handzuš. A Slováci nemají tak kvalitní a širokou základnu hráčů, aby se s tak citelnou ztrátou vyrovnali.

I tak ale měli zápas s Francií zvládnout. Sami si to uvědomují. Dobře vědí, kde a proč ztratili šanci na lepší výsledek v Minsku. Krutá, ovšem poučná lekce pro všechny mladíky, které Vůjtek na šampionát přivezl. Hrivík, Viedenský, Réway nebo Marinčin už si tuhle lekci budou navždy pamatovat.

Vůjtkovi na Slovensku po šampionátu smlouva končí. Za tři sezony uhrál senzační stříbro, ovšem vyhořel na olympiádě v Soči (11. místo). A neúčast v play off aktuálního mistrovství je také neúspěch. Přesto by měl u týmu pokračovat. Pokud tedy bude mít sám chuť.

Na mistrovství světa v Praze a Ostravě, kde budou Slováci díky podpoře fanoušků jako doma, by mladíci měli tuhle draze vykoupenou zkušenost z Minsku splatit. A Vůjtek by si zasloužil být u toho. Stále má totiž slovenské reprezentaci co dát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud