Květoslav Šimek
27. ledna 2017 • 11:11

České ohnivzdorné krasobruslařské mládí na ME v Ostravě baví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že umí a mají ohromný talent, to už Anna Dušková s Martinem Bidařem dokázali (nejen) na loňském mistrovství světa juniorů v Debrecínu. Jako první sportovní pár v české historii tam získali světové zlato. Na mistrovství Evropy v Ostravě, své první velké seniorské akci, jasně potvrdili, že mají budoucnost. V sedmnácti letech se vypořádali s tlakem, očekáváním i bouřlivou podporou fanoušků, ze které by se mohla třást kolena i mnohem zkušenějším borcům. Vybojovali parádní sedmé místo.



Pro Duškovou s Bidařem byl domácí šampionát první zkouškou ohněm. A prošli parádně. Ukázali, že jsou ohnivzdorní. Rozhodující přitom není až tak výsledek, ale to, jakým stylem a způsobem se mladí krasobruslaři pod vedením trenérky Evy Horklové s výzvou porvali. Že v pravou chvíli dokázali prodat hodiny tvrdé a často i velmi bolestivé dřiny na trénincích.

Skok mezi juniorskou a seniorskou kategorií je přitom obrovský. Delší čas v jízdě na ledě, náročnější prvky, víc fyzicky náročných zvedaček. A samozřejmě - budování jména u rozhodčích. I v tom jsou Dušková s Bidařem mezi dospělými teprve na startu.

Přesto ukázali srdce bojovníků. Nejen na ledě. Když třeba Martin Bidař po krátkém programu mluvil o jediném drobném zaváhání, kdy v krokové variaci upadl, nevymlouval se na rýhu v ledě, malé zkušenosti nebo tlak z ochozů. Nic takového. „Byla to moje chyba, chvilková nepozornost,“ hlásil na rovinu.

Z mladých krasobruslařů je navíc na každém kroku znát, že chtějí dál. Že si postupně chtějí vybudovat jméno a nespokojí se jen s tím, že výborně zvládli premiéru na mistrovství Evropy mezi dospělými. „Přitvrdíme! Po Evropě se zase vrátíme k tréninku a musíme dřít ještě víc,“ komentovala výstižně Dušková.

V Ostravě za své vystoupení sklidili zasloužený aplaus.

Tomáš Verner hovořil se Štěpánem Škorpilem o Mistrovství Evropy v krasobruslení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud