Květoslav Šimek
12. dubna 2017 • 14:05

Varaďa zpátky jako trenér u Ocelářů? Dobrá volba pro klub

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Václav Varaďa bude novým trenérem třineckých Ocelářů. Přestože to nejsou ani dva roky, co stejnou střídačku předčasně opouštěl coby asistent Jiřího Kalouse (13. listopadu 2015), není to pro klub krok zpátky. Naopak, v současné situaci to byla nejlepší možná volba.



Proč?

1. Přestože hokejově vyrostl v konkurenčních Vítkovicích, má k Třinci vztah. Jako hráč Varaďa pomohl Ocelářům k historickému a dosud jedinému mistrovskému titulu. V sezoně 2010/11 patřil k nejvýraznějším osobnostem týmu. Zná prostředí a dobře ví, jaká cesta vede k úspěchu.

2. Má respekt fanoušků i hráčů. Ve specifickém prostředí na pomezí Česka, Slovenska a Polska to zdaleka není jen tak bezvýznamné plus. S podporou fanoušků v Třinci svého času bojovali Jiří Kalous a naposledy velmi výrazně Vladimír Kýhos. Pro celkovou pohodu v týmu a klubu, která se z ochozů přenáší na led i do kabiny, to dělá hodně. Varaďa má fanoušky v zádech. A o respektu mezi hokejisty, který si jako dvojnásobný mistr světa s bohatými zkušenostmi z NHL vybudoval, netřeba mluvit.

3. Proti předešlým sezonám chtějí Oceláři výrazně zapojit do hry mladé hráče a odchovance. Varaďa v minulé sezoně dovedl třinecké juniory k mistrovskému titulu, je trenérem reprezentační osmnáctky. S mladými umí pracovat, má přehled a nebojí se dát talentovaným hráčům prostor. A zároveň je i udržet nohama na zemi. Aby si nemysleli, že posunem do áčka končí veškerá další práce.

4. Se sportovním manažerem Janem Peterkem jsou na společné vlně. Jdou stejným směrem, dokáží spolupracovat. To se o předešlém kouči Vladimíru Kýhosovi říct nedalo. Na Varaďovi s Peterkem bude záležet, jaká bude skladba týmu, jaký by měl být jeho herní projev a jak se jej bude nebo nebude dařit plnit. Bez vzájemné spolupráce by model nefungoval.

5. Tříletý kontrakt, který Varaďa s Oceláři podepsal, automaticky neznamená definitivní klid a jistotu. Trenér pod tlakem bude, třinecké ambice nepoletí až tak dolů, aby se šéfové spokojili jen s tím, že hrají mladí. Oceláři budou chtít zůstat mezi extraligovou elitou. Dlouhodobější smlouva ale dává jasně najevo, že prostor a čas Varaďa dostane. To mu v „rozjezdu“ rozhodně pomůže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud